Теодосий Спасов се върна в младостта си в Хасково Теодосий

...
Теодосий Спасов се върна в младостта си в Хасково Теодосий
Коментари Харесай

С неспирни овации завърши концерта на Теодосий Спасов и...

Теодосий Спасов се върна в младостта си в Хасково Теодосий Спасов свири с три хасковски оркестъра

С неспирни аплодисменти приключи концерта на Теодосий Спасов, Илиян Илиев и трите хасковски оркестъра в ОНЧ " Заря ". Публиката беше мощно въодушевена от невероятните майстори на кавала и кларинета и не искаше да ги пусне да си вървят. Вместо с втори бис обаче международните музиканти ги подариха единствено с дълбокия си реверанс и почитание.

С огромен концерт в читалище “Заря ” Хасково отпразнува Световния ден на музиката нощес.

Първи на сцената се показаха музикантите от духовия оркестър с диригент Недялка Ангелова. След тях пред публиката се показаха от националния оркестър с диригент Димчо Йорданов. Последва и осъществяване на камерния оркестър, дирижиран от Цанислав Петков. Така за пръв път на една сцена се изявиха и трите хасковски оркестъра.

После пристигна ред и на звездите на вечерта – кларинетистът Илиян Илиев и кавалджията Теодосий Спасов, който беше подготвил авторска музика.

Илиян Илиев е огромният наследник на един от най-големите сватбарски музиканти у нас Никола Илиев, създател и кларинетист на " Конушенската група ". Интетесно е, че двамата виртуози на духовите принадлежности се срещат в Съединени американски щати. Теодосий Спасов описа пред публиката в Хасково, по какъв начин е станало това. Той бил на международно турне с " Ривър денс " в Ню Йорк и по-късно видял на афиша на " Карнеги хол ", че в нея има концерт на български кларинетист, учудил се и незабавно отишъл да види кой е...така и станало запознанството, а на афтър празненството, Спасов заречен на Илиев да напише съвмесна пиеса за двамата, след повече от 15 години го и направил. Сега двамата я извършиха пред хасковската аудитория и завоюваха сърцата и вечно.

Камерния оркестър изсвири едно от гениалните творби на Вивалди, а дружно с Илиев фрагменти от " Риголето " на Верди. След това под бурните овации на публиката на сцената се качи и самият виртуоз на кавала Теодосий Спасов. Той сподели, че е благополучен още веднъж да свири пред хасковската аудитория, и добави, че " гневните тракийски ритми са били познати още от древността на гърците и те са имали почит към тях ".

Спасов изсвири дружно с трите хасковски оркестъра няколко свои композиции измежду, които " Омайно хоро " и " Цигански танц ". После двамата с Илиян Илиев показаха взаимната им пиеса в три елементи.

За край всички се качиха дружно на сцената и обраха овациите на публиката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР