Теодосий Спасов и Валя Балканска откриват Пловдив 2019 Свен Сьорен

...
Теодосий Спасов и Валя Балканска откриват Пловдив 2019 Свен Сьорен
Коментари Харесай

Продуцентът на Пловдив 2019: Правим всичко за хората, а...

Теодосий Спасов и Валя Балканска откриват Пловдив 2019
Свен Сьорен Байер е роден в Източна Германия десетилетие преди рухването на комунизма. От години продуцира огромни събития, свързани с самодейността Европейска столица на културата, и други рекламни мероприятия. Той направи шоуто в центъра на Берлин, отдадено на 25-годишнината от рухването на Стената. Казва, че е наясно какви главоболия носи за трафика на Пловдив със затварянето на бул. „ Цар Борис III Обединител ”, тъй като същото било и в немската столица.

- Г-н Байер, разкажете нещо за опита си в сходни планове?

- В Обединените арабски емирства планът ни беше чисто рекламен - за автомобилна компания. В Близкия изток имахме и друго забавно събитие - откриването на Националния монумент на Бахрейн. Това е огромен музей за историята на страната. Току-що се върнахме от Тайван, където открихме Международен център по изкуствата. Преди това тази година бяхме в Дания и открихме фестивала, отдаден на Ханс-Кристиян Андерсен " Nobody but a princess ". Правихме откриването на Европейски културни столици в румънския Сибиу и шведския Умеа. Проявите ни са доста разнообразни.

- Къде ще настаните екипа си?

- Идваме към 30 души. Това са доста хора - основатели на костюми, механически екип, управител на плана. Половината ми живот в този момент е в Пловдив. Една седмица ще съм тук, другата - в Германия. Останалата част на екипа идва след коледните празници. Аз съм в хотел „ Одеон ” и той ми е доста комфортен, тъй като е тъкмо до мястото, където ще е събитието ни. Събуждам се и ходя на мястото, където ще бъдат кулата, двете огромни платформи и подготовките.

- Цената от 450 000 евро за продуциране на шоуто за целия екип ли е, или единствено за вас?

- Информацията за това е обществена и може да я видите. Цифрата, която цитирате обаче, е сбъркана. Става въпрос за 50 000 евро, в които влиза и наемът на оборудването и техниката. Повече пари ще бъдат изхарчени за актьори, храна, настаняване - би трябвало да вземете доста повече неща поради.

- Имаше огромно напрежение в града поради затварянето на най-важния бул. „ Цар Борис III Обединител ”. Не погледнахте ли картата на Пловдив, преди да решите къде да е шоуто?

- Сравнете това събитие с това в Берлин, когато празнувахме 25-годишнината от рухването на Берлинската стена. И там блокирахме основната улица до Бранденбургската стена за цели две седмици. Хората би трябвало да осъзнаят, че вършим нещо за тях, а не против тях. Моите актьори не желаят да пречат на никого. Това е единственото място, където можем да създадем сходно грандиозно събитие - останалите открити пространства в града са в ремонт или заети от антични разкопки. Ще бъдете сюрпризирани какъв брой доста хора ще дойдат на събитието. Избрахме мястото поради опита, който имаме с такива събития. Ще опитаме най-малко да затворим булеварда оптимално късно и да го отворим колкото е допустимо по-рано.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР