Теодора Точкова Съдебният инспекторат поиска промени в закона, които да

...
Теодора Точкова Съдебният инспекторат поиска промени в закона, които да
Коментари Харесай

Съдебният инспекторат иска прокуратурата да помага при проверките на магистрати


Теодора Точкова

Съдебният инспекторат изиска промени в закона, които да разрешат ангажирането на прокуратурата при инспекциите на магистратите за дисциплинарни нарушавания. Идеята е инспекциите да се трансфорат в самобитни следствия, в случай че бъде сезиран основния прокурор.

Сега правосъдният инспекторат има единствено контролна и установителна функционалност, а не проверяваща.

" Удачно е проверяващите органи, след възлагане от основния прокурор, да събират и дават на инспектората доказателства ", показва основният правосъден контрольор Теодора Точкова.

Тя ползва и причини от практиката на правосъдния инспектора. През последната година институцията е направила 87 инспекции по постъпили данни за нарушавания от съдии, прокурори и следователи. По едвам четири от тях инспекторите са стигнали до извод, че е осъществено дисциплинарно нарушаване. При два от случаите става дума за оскърбен авторитет на правосъдната власт, а при другите два – е нарушена независимостта на прокурор.

Според Точкова дребният брой засечени нарушавания се дължи на първо място на обстоятелството, че инспекторатът няма опция да събира задоволително доказателства. Тя дава образец, че в случай че нарушаване от магистрат е снимано при видеонаблюдение, правосъдният инспекторат не разполага с процедура, по която да се снабди с видеозаписа.

Инспекторатът няма право да изисква свидетелски показания и документи, а единствено да изпраща предложения до лицата да дадат сведения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР