Теодора Генчовска е информирала председателския съвет на парламента каква информация

...
Теодора Генчовска е информирала председателския съвет на парламента каква информация
Коментари Харесай

Генчовска информира за експулсирането на руските дипломати

Теодора Генчовска е уведомила председателския съвет на Народното събрание каква информация е пристигнала в Министерство на външните работи по отношение на експулсирането на съветските дипломати.

Дала съм тъкмо информация каква преписка е пристигнала при нас, какви инструкции сме поискали от Министерския съвет - всичко е с гриф, изясни външният министър в оставка пред публицисти в Народното събрание. Тя и ръководителят на ДАНС Пламен Тончев бяха извикани от председателския съвет във връзка съветската нота.

Очакваме инструкции от премиера какво да предприемем оттук насетне, изпратено му е публично писмо, акцентира Генчовска. И добави - има съгласуваност, говорено е с него, дано да дойдат писмени инструкции от него.

Дошли са писмата със описите, поискали сме инструкции от Министерския съвет, те са ни споделили какво да създадем и сме работили напълно по процедура, акцентира министърът.

На въпрос дали има данни, че 70-те души са работили против ползите на страната ни, отговори, че въпросът е към ДАНС. Във външно министерство идват единствено имена с персонални данни, има две писма със описи, подписани от ръководителя на ДАНС, посочи Теодора Генчовска.

Председателят на ДАНС сподели съответно какво се е случило на Съвета по сигурност, не съм участвала на него, сподели министърът в оставка, запитана кой е взел решението за отзоваването на дипломатите.

Преди това ръководителят на "Възраждане " Костадинов Костадинов заяви, че на председателския съвет довечера е разискван фактическият състав на отчетите, които са били показани на Съвета за сигурност при министър-председателя. От партията стигнахме до умозаключение, че министър председателят е употребявал структурите на държавната власт за своя персонална политическа полза. Поради тази причина от "Възраждане " ще изготвят сигнал до прокуратурата, в който ще желаят Кирил Петков да бъде неотложно разследван.

По думите на Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на "Има подобен народ ", ДАНС са дали два листата, като вторият е три дни след първия. Няма нито един отчет на ДАНС, няма никакво решение на Съвета по сигурността, има устни разпоредби на Кирил Петков, акцентира той. На Съвета са обсъждали нещо напълно друго - външно министерство са предложили реципрочно понижаване на дипломатическия корпус, тъй като руснаците са повече от нас, само че това не е шпионаж, това е друга процедура и тя трае един месец, изясни той. Да обявиш 70 индивида за личност нон грата и да ги "изчистиш за 72 часа, не е това, което са споделили Външно ", уточни Йорданов. По думите му те са изгонени не по принцип за взаимност, а със описи на ДАНС, по искане персонално на премиера.

Председателят на ПГ на "Демократична България " Христо Иванов разяснява, че председателският съвет на Народното събрание не може да се занимава с осъществяване на разследване. Става дума за извънредно комплицирани процеси, административни, политически, които сега бяха показани по избран метод, уточни той. Докато не се обясни цялата картина, всичко, което ще чувате, ще бъдат най-различни тълкования, разяснява Иванов.

Има два листата с лица, за които ДАНС твърди, че има друга степен на заплаха за националните ползи, уточни Иванов. "Ако ДАНС твърди, че е присъединило в тези описи хора, за които не е имало задоволително учредения, това повдига въпроса за отговорността на ръководителя на ДАНС за какво го е направил. Но това са неща, които ние не можем в председателския съвет да ги откриваме ", разяснява той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР