Теодор Тед Качински, по-известен като Юнабомбър, е починал, потвърждава PEOPLE.

...
Теодор Тед Качински, по-известен като Юнабомбър, е починал, потвърждава PEOPLE.
Коментари Харесай

Почина „Юнабомбър“, един от най-известните терористи в САЩ

Теодор " Тед " Качински, по-известен като " Юнабомбър ", е умрял, удостоверява PEOPLE. Той беше на 81 години.

Според Бюрото за пандизите Качински е бил разгласен за мъртъв в полицейския арест към 8 ч. локално време в събота в медицинския център на федералния затвор в Бътнър, Северна Каролина.

Той е бил трансфериран в центъра, откакто рано сутринта е бил открит в килията си без реакция. Причината за гибелта не е открита незабавно.

В продължение на 17 години Качински анонимно тероризираше американците със самоделни експлозиви, като се насочваше най-вече към хора, свързани с напредъка на актуалните технологии. В резултат на незаконната му активност, траяла от 1978 до 1995 година, са убити трима души и са ранени най-малко още 23.

След едно от най-мащабните следствия на ФБР в историята, Качински най-сетне е разпознат като Юнабомбър и е арестуван през април 1996 година Срещу него са повдигнати няколко обвинявания, свързани с съдбовните бомбени атентати, и в подмяна на доживотна присъда без опция за предварително освобождение той се признава за отговорен по всяко от тях, като по този метод заобикаля смъртното наказване.

Качински е затворен за повече от 20 години в пандиза Supermax във Флоренция, Колорадо. През декември 2021 година той е изместен в затворническо здравно заведение в Северна Каролина заради неуточнени здравословни проблеми, удостовери PEOPLE посредством Бюрото на пандизите.

Превръщането на Юнабомбър

От ранна възраст Качински е считан за високоинтелигентен човек, само че съгласно редица свидетелства манията му за учене - в комбиниране с недоразвити обществени умения - го остракира от съучениците му.

Качински затъва в образователната работа и приключва гимназия на 15-годишна възраст. На 16 години се записва със стипендия в Харвардския университет. През 1962 година получава бакалавърска степен по математика от Харвард и незабавно се записва в Мичиганския университет, където продължава образованието си по математика и приключва магистърска и докторска степен.

След като пази наградена и извънредно комплицирана дисертация, 25-годишният Качински е нает като помощник по математика в Калифорнийския университет в Бъркли.



Качински ненадейно напуща професорското си място в Калифорнийския университет в Бъркли след втората година на преподаване, като се отхвърля освен от работата си, само че и от кариерата си. Връща се за малко в Илинойс и живее под покрива на родителите си, след което се реалокира в отдалечена хижа, издигната от него в Линкълн, Монт, в която няма електричество и течаща вода.

Там, до момента в който чете за отрицателното въздействие на технологиите върху света и следи по какъв начин индустриализацията се промъква в неговото частно парче дива природа, той се озлобява към актуалното общество и става твърдо съперник на технологиите.

Живеейки първичен метод на живот и разполагайки с задоволително свободно време, Качински стартира да написа причините си за заличаване на " индустриалната система ", озаглавени " Индустриалното общество и неговото бъдеще ".

По-късно той ще бъде наименуван Манифестът на Юнабомбър.

Смъртоносна бомбена акция

На 25 май 1978 година служител на реда от кампуса на Северозападния университет е ранен от експлозиви, до момента в който проверява недоверчив пакет, ориентиран към професор по инженерство. Необяснимото действие ще се обясни с времето, защото през идната година сходни бомби са открити още веднъж в кампуса на Северозападния университет и в полет на American Airlines от Чикаго.

Макар че бомбата в самолета не действа вярно и изпуска единствено пушек, тя притегля вниманието на ФБР, което през 1979 година стартира следствие, озаглавено UNABOM, кратко от University and Airline Bomber ( " Университетски и самолетен бомбаджия " ). Медиите притеглят вниманието и назовават неидентифицирания терорист Юнабомбър.

Между 1978 година и 1995 година Юнабомбър доставя анонимно общо 16 саморъчно направени бомби в осем разнообразни страни, като всяка бомба е по-сложна от предходната. Експлозивите най-често са били доставяни по пощата и макар че задачите са били видимо инцидентни, се обрисуват няколко прилики: доста от тях са били учени и предприемачи, някои са имали директна връзка със актуалните технологии като компютри и самолети, а някои райони са били наранени повече от други.

По време на 17-годишната акция за набези са ранени 26 души, трима от които смъртоносно.



Първият смъртен случай е през 1985 година, когато 38-годишният Хю Скрътън, притежател на компютърен магазин в Сакраменто, Калифорния, е застигнат от гърмеж, избухнал на паркинга на компанията му. Девет години по-късно 50-годишният изпълнителен шеф по връзки с обществеността Томас Дж. Мосър умира на метри от фамилията си, когато отваря дребен пакет в кухнята на дома си в Норт Колдуел, Ню Джърси. През 1995 година последната офанзива на Юнабомбър - още веднъж в Сакраменто - лишава живота на 47-годишния лобист в региона на дърводобива Гилбърт Мъри, който отваря пакет, адресиран до своя предходник, който се е пенсионирал година по-рано.

Арест и наказание на Качински

Според ФБР по време на терора на Юнабомбър екип от над 150 следователи е проучил всяко налично доказателство в опит да разпознава килъра. Те проучват фрагменти от бомби и дребни елементи от живота на жертвите, като постепенно сглобяват визия за това с кого може да си имат работа.

След това, през 1995 година, Юнабомбър изпраща на ФБР копие от " Индустриалното общество и неговото бъдеще " - приключеното есе на Качински за възгледите му за актуалното общество и претекстовете му да го унищожи. Той декларира, че в случай че манифестът му от 35 000 думи не бъде оповестен в цялостен текст в огромен народен вестник, ще убие още веднъж. Вестник " Вашингтон пост " се съгласява и поставя завършек на насилието на Юнабомбър.

С по-задълбоченото схващане на мирогледа на Юнабомбър ФБР съумява да усъвършенства профила на нарушителя, само че Качински не е считан за главен обвинен, до момента в който личният му брат не се свързва с ФБР и не им споделя, че манифестът изцяло подхожда на стила на писане на брат му - съвет, доказан от правосъдната филология.



На 3 април 1996 година Качински е задържан в парцела си в Монтана. При претърсването на хижата му ФБР открива елементи от бомба, 40 000 уличаващи страници от дневника и настояща бомба, за която сътрудниците оповестяват, че е подготвена за изпращане по пощата.

През 1998 година той се признава за отговорен по всички обвинявания, свързани с бомбените атентати и убийства, и му е подредено да прекара остатъка от живота си в пандиза.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР