Теодор МИНЧЕВУморени от твърде силната и наскоро въоръжена зелена валута,

...
Теодор МИНЧЕВУморени от твърде силната и наскоро въоръжена зелена валута,
Коментари Харесай

Изведнъж всички търсят алтернатива на долара

Теодор МИНЧЕВ
Уморени от прекомерно мощната и неотдавна " въоръжена " зелена валута, някои от най-големите стопански системи в света изследват способи да заобиколят американската валута. По-малките народи, в това число най-малко дузина в Азия, също опитват с дедоларизация. И корпорациите по света продават невиждана част от дълга си в локални валути, внимателни от по-нататъшно подсилване на $.
Никой не споделя, че зелените пари скоро ще бъдат детронирани от царуването си като главно средство за замяна. Немного от дълго време обаче беше съвсем немислимо страните да изследват механизми за заплащане, които заобикалят американската валута или мрежата SWIFT, която е в основата на световната финансова система.
Сега чистата мощ на $, потреблението му при президента Джо Байдън за налагане на наказания против Русия през тази година и новите софтуерни нововъведения предизвикват нациите да стартират да се разделят с неговата надмощие. " Това просто ще ускори напъните в Русия и Китай да се опитат да ръководят своята част от международната стопанска система без $ ", сподели Пол Тъкър, някогашен заместник-управител на Bank of England в подкаст на " Блумбърг ".
Джон Молдин, капиталов пълководец и президент на Millennium Wave Advisors с повече от три десетилетия пазарен опит, означи, че администрацията на Байдън е позволила неточност, като е трансформирала в оръжие щатския $ и световната платежна система: " Това ще принуди вложители и народи отвън Съединени американски щати да диверсифицират своите притежания отвън обичайното безвредно леговище на Съединени американски щати ".

Двустранни заплащания

Плановете, които към този момент са в ход в Русия и Китай за поощряване на техните валути за интернационалните заплащания, в това число посредством потреблението на блокчейн технологии, се форсираха бързо след нахлуването в Украйна. Русия да вземем за пример стартира да търси възнаграждение за енергийните си доставки в рубли.
Скоро страни като Бангладеш, Казахстан и Лаос също активизираха договарянията с Китай, с цел да засилят потреблението на юана. Индия стартира да приказва по-шумно за интернационализацията на рупията и стартира да обезпечава двустранен механизъм за заплащане с Обединените арабски емирства.
Напредъкът обаче наподобява муден. Сметките в юани не са придобили известността си в Бангладеш да вземем за пример, заради огромния търговски недостиг на страната с Китай. " Бангладеш се опита да преследва дедоларизация в търговията с Китай, само че потокът е съвсем едностранен ", сподели Салим Афзал Шавон, началник на проучванията в основаната в Дака BRAC EPL Stock Brokerage Ltd.
Основен мотор на тези проекти беше ходът на Съединени американски щати и Европа да отрежат Русия от световната система за финансови известия, известна като SWIFT. Действието, разказано като " финансово нуклеарно оръжие " от французите, остави множеството огромни съветски банки отчуждени от мрежа, която улеснява десетки милиони транзакции всеки ден. Това ги принуди да разчитат на своя лична, доста по-малка версия.

Имаше две последствия

Първо, глобите на Съединени американски щати против Русия провокираха безпокойствие, че доларът може за по-трайно време да се трансформира в очевиден политически инструмент - безпокойствие, споделяно изключително от Китай, само че също по този начин и отвън Пекин и Москва. Индия, да вземем за пример, създава своя лична платежна система, която частично имитира SWIFT.
Второ, решението на Съединени американски щати да употребяват валутата като част от по-агресивна форма на икономическо държавно ръководство оказва спомагателен напън върху стопанските системи в Азия да избират страна. Без каквато и да е различна платежна система, те рискуват да бъдат принудени да съблюдават или да наложат наказания, с които може да не са съгласни - и да изгубят търговията с основни сътрудници.
" Усложняващият фактор в този цикъл е вълната от наказания и конфискации върху притежанията в щатски долари ", сподели Таймур Байг, ръководещ шеф и основен икономист в DBS Group Research в Сингапур. " Като се има поради този декор, районните стъпки за понижаване на зависимостта от щатския $ не са изненадващи. "
Точно както публични лица в цяла Азия не желаят да избират победител в борбите сред Съединени американски щати и Китай и биха предпочели да запазят връзките си и с двете страни, глобите на Съединени американски щати против Русия карат държавните управления да вървят по своя път. Понякога действието приема политически или националистически звук - в това число възмущение от западния напън за приемане на наказания против Русия.
Москва се опита да убеди Индия да употребява различна система, с цел да поддържа придвижването на транзакциите. Говорителят на хунтата в Мианмар сподели, че доларът се употребява за " тормоз на по-малките народи ". А страните от Югоизточна Азия показаха този епизод като причина да търгуват повече в локални валути.
" Предназначението на глобите е да вършат по-трудно това страните и фирмите да останат неутрални в геополитическите борби ", споделя Джонатан Ууд, началник на световния разбор на риска в Control Risks. " Страните ще продължат да претеглят икономическите и стратегическите връзки. Компаниите са хванати повече от всеки път в кръстосания огън и са изправени пред все по-сложни отговорности за сходство и различен спорен напън. "
Не единствено глобите оказват помощ за ускорение на    

наклонността за дедоларизация

Невероятните облаги на американската валута също направиха азиатските чиновници по-агресивни в опитите им за диверсификация. Доларът е подсилен с към 7% м.г., на път за най-големия си годишен прогрес от 2015 година, съгласно показател на " Блумбърг " за $. Показателят доближи рекорден връх през септември, защото повишаването на $ изпрати всичко от английския паунд до индийската рупия до исторически дъна.
Силата на $ е голямо главоболие за азиатските народи, които видяха по какъв начин цените на покупките на храни скочиха, тежестта за погашение на задълженията се утежни и бедността се задълбочи.
Пример за това е Шри Ланка, която просрочи дълга си в долари за първи път, защото растящите зелени пари осакатиха способността на нацията да заплаща. В един миг виетнамските управляващи упрекнаха повишаването на $ за проблемите с доставките на гориво.
Оттук и ходове като договорката на Индия с ОАЕ, която форсира дългогодишна акция за осъществяване на повече транзакции в рупии и за определяне на търговски съглашения за сетълмент, които заобикалят американската валута.
Междувременно продажбите на деноминирани в долари облигации от нефинансови компании са спаднали до рекордно ниските 37% от световните общи през 2022 година Те са съставлявали повече от 50% от дълга, продаден през всяка една година в няколко случая през последното десетилетие.
Въпреки че всички тези ограничения могат да имат лимитирано влияние върху пазара в кратковременен проект, крайният резултат може да бъде вероятно намаляване на търсенето на $. Дяловете на канадския $ и китайския юан във всички валутни покупко-продажби, да вземем за пример, към този момент постепенно се повишават.

Технологичният напредък е различен фактор

който улеснява напъните за отдалечаване от зелените пари. Няколко стопански системи понижават потреблението на долари като непряк артикул от напъните за създаване на нови разплащателни мрежи - акция, която датира отпреди скока на американската валута. Малайзия, Индонезия, Сингапур и Тайланд са основали системи за транзакции между тях в техните локални пари, а не в долари. Тайванците могат да заплащат със система за QR код, която е обвързвана с Япония.
Като цяло, напъните отдалечават инерцията от водената от Запада система, която е била основата на световните финанси повече от половин век.

Ценен урок

Крайният резултат: царуващият $ към момента може да доминира през идващите десетилетия, само че набиращият подтик за транзакции в различни валути не демонстрира признаци на закъснение - изключително в случай че геополитическите развития продължат да убеждават чиновниците да вървят по своя път.
А желанието на държавното управление на Съединени американски щати да употребява своята валута като боздуган може по подигравка на ориста да отслаби способността му да преследва такива способи толкоз дейно в бъдеще. " Войната в Украйна и глобите против Русия ще дадат доста скъп урок ", твърди индонезийският финансов министър Шри Муляни.

-----------
Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари

Money.bg, със съкращения
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР