Тенденцията от 2020 г. да намалява сумата на забавените заплати

...
Тенденцията от 2020 г. да намалява сумата на забавените заплати
Коментари Харесай

Сумата на забавените заплати продължава да намалява

Тенденцията от 2020 година да понижава сумата на забавените заплати продължава и през 2021 година Това са открили контролните органи на Инспекцията по труда при инспекциите си през миналата година. Сумата на забавените заплати през 2021 година е 7 млн. лева, до момента в който година по-рано тя е била 11 млн. лева Сумата на изплатените на служащите и чиновниците забавени хонорари, след намесата на Инспекцията по труда, е 4 млн. лева

През 2021 година контролните органи на Главна ревизия по труда са направили 40 788 бр. инспекции в 33 177 предприятия с 1 416 948 заети лица в тях. Проверките са с 10% повече, в сравнение с през 2020 година, когато стартира пандемията от Covid-19 и рестриктивните мерки, наложени от противоепидемичните ограничения.

Общият брой на установените нарушавания е 187 712 броя. Нарушенията по здравословните и безвредни условия на труд са 97 487 бр., а пo реализиране на трудовите правни отношения - 89 583 бр. Контролните органи на Инспекцията по труда подхващат ограничения за премахване на всяко открито нарушаване, което води до възстановяване изискванията на труд в българските предприятия. Най-често се дават наложителни за осъществяване наставления, които разрешават на работодателя да в профил нарушаването в избран период без да търпи глоба за това. През 2021 година са издадени 175 258 бр. наставления.

По време на инспекциите са открити 2839 служащи и чиновници, които са полагали труд без подписан писмен трудов контракт. Работещите би трябвало да имат поради, че при работа без трудов контракт те губят своите осигурителни права. Освен това, в случай че работодателят откаже да им изплати контрактуваната авансово сума, те не могат несъмнено да потвърдят, че са полагали труд и да претендират за погашение на заплащане.

През 2021 година Инспекцията по труда продължи да реализира надзор по използването на противоепидемични ограничения в предприятията за запазване живота и здравето на работещите. Извършени с такава устременост са над 24 200 инспекции или над 50% от всички. Проверките демонстрират, че работодателите в огромната си част извършват задължението си да добавят оценката на риска и да вкарат противоепидемични ограничения в предприятията си. ИА ГИТ обръща внимание, че техен ангажимент е и въвеждането на ред за реализиране на ефикасен надзор по спазването им.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР