Тенденцията е цените на горивата да останат на тези нива

...
Тенденцията е цените на горивата да останат на тези нива
Коментари Харесай

Ще паднат ли горивата под 2 лв. за литър? Говорят експерти

Тенденцията е цените на горивата да останат на тези равнища или малко да поевтинеят. Това сподели Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация за Bulgaria ON AIR.

От ГЕРБ приканиха служебното държавно управление да направи незабавна инспекция какво се случва с горивата, тъй като цените им към момента са прекомерно високи.

През последните дни цената на суровия нефт на международните пазари спадна под 80 $ за барел. Поевтиняването се усеща и на бензиностанциите в страната, само че не задоволително. Средно на пет дни има намаляване на главните и най-често употребявани горива с по една стотинка.

" Тенденцията е към този момент цените да останат на тези равнища и малко да поевтинеят. Може би интервалът е подобен, че има малко повече облаги за рафинериите ", уточни Бенчев.

Според  бившия енергиен министър Делян Добрев, цената на горивото у нас би трябвало да е под 2 лева

" Не може при цена на уралския петрол от 37 $, бензинът и дизелът да са близо 3 лева Това е цялостно безсрамие ", разяснява Добрев.

От Българската петролна и газова асоциация показват, че цените по бензиностанциите са съвсем на равнища от преди войната в Украйна. " Има инфлация от 20%, всички сметки също набъбнаха. Природният газ, който също се употребява при преработката на петрол, също нарастна ", разясни Бенчев.

Има и тревожна наклонност, обвързвана с дефицит на дизел по бензиностанциите в Европа. Според специалисти, до момента в който рафинерията в Бургас работи, няма да имаме проблеми с доставките за горива.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР