Тенчо Желязков Иванов е лежал 4 пъти зад решетките, последната

...
Тенчо Желязков Иванов е лежал 4 пъти зад решетките, последната
Коментари Харесай

Затворник с куп наказания, но смяташ се за лидер сред пандизчиите, поиска на свобода, съдия Захариев го отряза

Тенчо Желязков Иванов е лежал 4 пъти зад решетките, последната му присъда е 19г. и 8 месеца отнемане от независимост за обир

Пандизчията Тенчо Желязков Иванов, който от 11 години търка наровете в бургаския затвор поиска от Окръжния съд да бъде освободен предварително, макар че към момента не е изминал формалният период за предприемане на такава мярка, научи Флагман.бг.

Бургаският нарушител е бил толкоз самоуверен, че е настоял да застане пред правосъден състав, без юрист, и да пази правата си.

Тенчо е с богато престъпно досие, като някои от действията му са още преди да навърши пълноправие. Има приключен едвам 6 клас. Лежал е 4 пъти зад решетките, като последното му закононарушение е обир, като за него е наказан на 19 година и 8 месеца

От 14.02.2012 година е под непоколебим режим в пандиза в морския град. В началния стадий на изтърпяване на наказването си Тенчо проявявал импулсивност, държал се непочтено и влизал в словесни спорове със съкилийнциите си. С годините бургазлията почнал да се трансформира, да усъвършенства държанието си и даже е трансфериран в затворническо общежитие от открит вид на общ режим през 2018 година

В отчета на началника на Затвора е посочено, че измежду лишените от независимост бургазлията бил прочувствено овладян, показал и добър поведенчески самоконтрол. Стремял се да съблюдава откритите правила и ред и даже почнал работа в ЗО „ Строител “.

Наблюдават се лидерски упоритости в държанието на Тенчо и заема висок статус в общността. Определян е като неофициален водач в общността. Няма данни лицето да е показал враждебни или дискриминационни настройки. В общоприети обстановки е овладян, със социално-желателно държание. По отношение на трудовите си задължения демонстрира съзнателно отношение и дисциплина “, написа в отчета на началника на пандиза.

Но криминални му привички от време на време още веднъж се надигали. Психолози дефинират, че това било под въздействие на обграждане и има възможност бургазлията още веднъж да стартира с да прави закононарушения.

За интервала, до момента в който работел в ЗО „ Строител “ бургазлията бил награждаван няколко пъти, само че и наказван дисциплинарно - за демонстрация на пренебрежение по отношение на чиновници на пандиза. А по време на изтърпяване на присъдата е наказван три пъти за позволени нарушавания на реда и дисциплината.

Желанието на Тенчо Иванов да излезе на независимост било подбудено и обстоятелството, че към този момент имал все по-ниски оценки от психолозите. Първоначалната оценка, направена при постъпване в Затвора Бургас през 2012 година е била в много високи параметри - 84 точки. Последвалата втора оценка направена през 2017 година е 71 точки. Тенденцията за равномерен спад на оценката на риск от рецидив се резервира, като понижа на 62 точки; 60 точки до 53 точки през м. октомври 2022 година Настоящата обща стойност на оценката на риск от рецидив е 52 точки.

Лоша смешка му изиграва обстоятелството, че е дал персонална движимост на различен пандизчия, без да има това право, което съгласно отчета показвало, че „ подценява обстановките и не осъзнава следствията при видимо незначителни ежедневни битови въпроси.

Реагира безогледно. Не са реализирани в цялостна степен задачите и дилемите сложени в първичния проект на присъдата, във връзка с зоната умения за мислене.Рискът от вреди за обществото след изтърпяване на наказването " отнемане от независимост ", ще е междинен “, написа още в мнението.

По мнение на управлението на Затвора като извод е маркирано, че не са реализирани задачите и дилемите по първичния проект на присъдата и настояването на Тенчо да излезе на независимост не следвало да бъде почетено.

Още повече по време на беседи бургазлията ясно обяснявал, че е наясно какво закононарушение е направил, само че не изразявал страдание, защото не осъзнавал вредата, която е предизвикал. И до сегашния миг продължавал да оспорва справедливостта на размера на наложеното му наказване.

Другата причина, заради която управлението на пандиза отхвърля настояването на бургазлията за предварително стартиране на независимост е, че той нямал непрекъснат адрес. Първоначално заявявал, че откакто напусне пандиза ще живее при татко си, а при следваща сказка изяснява, че ще живее при сестра си, защото с татко му не се разбирали.

По отношение проектите за бъдеща трудова претовареност бургазлията заявявал, че ще отглежда селскостопански животни /крави/. С това се бил занимавал и преди присъдата. Последно обаче декларирал, че ще работи в „ Петролхолдинг “ в Поморие, където също бил работил преди.

Накрая в мнението си Началникът на Затвора въпреки всичко позволява уважаване на молбата и взема отношение по възможната пробационна мярка наложителни периодически срещи с пробационенния чиновник, само че и акцентира, че наказаният има потребност от полагане на още старания за фактически коригиране и превъзпитание.

Същевременно с това той е изтърпял повече от половината от наложеното му наказване, само че срокът за настъпване на право на условно предварително освобождение е на 27. 08. 2023г. /вж. информация на л. 4 от делото/, защото действието обир, за което е наказан и осъществено при условия на „ рисков рецидив “ и той следва да е изтърпял към сегашния миг повече от две трети от наложеното му наказване, а той в действителност е изтърпял 11 години, три месеца и четири дни като до края на този период на изтърпяване остават още пет години пет месеца и двадесет и четири дни.

Съдия Захарин Захариев обаче скастри мераците на бургазлията и остави без почитание желаната молба за предварително освобождение на Тенчо Иванов.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР