Темпото на разпространение на Омикрон варианта на коронавируса буквално експлодира

...
Темпото на разпространение на Омикрон варианта на коронавируса буквално експлодира
Коментари Харесай

Разпространението на Омикрон варианта експлодира в САЩ

Темпото на разпространяване на Омикрон разновидността на ковид безусловно експлодира в Съединени американски щати и единствено месец след откриването му в Южна Африка към този момент предизвиква съвсем три четвърти от всички нови случаи на COVID-19 в Съединени американски щати. Според планиран модел на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в интервала 12-18 декември на този вид се дължат 73% от новите случаи.

Това попари очакванията за по-нормална Коледа и новогодишни празници, възобнови някои ограничавания и натовари федералната система за тестване преди пътуванията и събиранията на американците. Здравните управляващи се тормозят, че поради тези контакти ще има нов пик на случаите в първите две седмици на 2022 година

Засега е известно, че Омикрон е в пъти по-заразен, само че не и толкоз гибелен като Делта. Въпреки това той основава риск от претоварване на здравните системи и в това време основаване дефицит на медици, които също се разболяват.

Според Световната здравна организация нови случаи се удвояват на всеки 1.5-3 дни в зоните на разпространяване на новия вид. В доста американски градове се извиха опашки пред центровете за гратис тестване, тъй като хората желаят да са сигурни, че отивайки на събиране или посещение на близки, няма да ги заразят.

В понеделник кметът на Вашингтон върна наложителното носене на маски в затворени почещения до края на януари и вкара условие чиновниците на администрацията да се имунизират, в това число да с ипоставят трета доза.

В Ню Йорк през предходната седмица случаите на COVID-19 са се нараснали с 60%, а три следващи дни градът регистрира рекорден брой инфектирани за 24 часа. Жорж Бенджамин, изпълнителен шеф на Американската асоциация за публично опазване на здравето, разяснява, че това е най-малкото, което могат да чакат доста други градове в Съединени американски щати, защото Ню Йорк е едно от най-ваксинираните места в страната.

Управата на университета " Дърам " в Северна Каролина разгласи изискване към всички студенти, научен и административен личен състав да се имунизират преди началото на семестъра през 2022 година

За цялата страна броят на новите случаи се е увечилил за седмица с 9%, само че по отношение на началото на декември нарастването е с 57%, сочат данни на " Ройтерс ". Настанените в болница са с 26% повече.

Късно в понеделник Световната здравна организация предизвести, че този вид на COVID-19 заразява към този момент имунизирани и преболедували и че е рано за изводи, че е по-слаб от предходните разновидности.

Миналата седмиза от лондонския " Импириъл колидж " оповестиха, че рискът от наново зарадяване с Омикрон е 5 пъти по-голям, в сравнение с с Делта и че не разполагат с данни последствията от него да са по-слаби. От СЗО не са напълно съгласни с това изказване - съгласно медиците в организацията имунизиране и други форми на имунна отбрана като активирането на така наречен Т-клетки, би трябвало да предотврати тежко заболяване.

С рекомендацията по празниците " да отмените събиране, с цел да не отменяте човешки животи " от СЗО дадоха и вяра, че следващата година пандемията може да бъде сложена под надзор, в това число тъй като към този момент се създават ваксини от второ и трето потомство и напредват разнообразни форми на лекуване.
" Надяваме се да се трансформира в приблизително гежко заболяване, което елементарно може да се предотврати и лекува. Ако оптимално ограничим предаването на вируса, то и пандемията ще спре ", изясни Майк Раян, основният специалист на СЗО по незабавни обстановки.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР