Температури от над 40 градуса Целзий бяха измерени в петъкв

...
Температури от над 40 градуса Целзий бяха измерени в петъкв
Коментари Харесай

Горещата вълна донесе температури от над 40 градуса в Гърция, Кипър и Турция

Температури от над 40 градуса Целзий бяха измерени в петъкв множеството региони на Централна и Южна Гърция, а по този начин също и на остров Кипър, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА. Подобни градуси посочваха термометрите и на доста места в Турция, осведомиха турските медии.

Акрополът в Атина беше затворен сред 12:00 ч. и 17:00 ч., откакто сутринта туристка получи лек топлинен удар по време на посещаване на тази основна археологическа забележителност на гръцката столица. Тя е била откарана в болница, само че не е в заплаха, оповестиха от службата за незабавна помощ.

В Гърция беше неразрешено на доставчиците на пица и други артикули да изпращат чиновниците си да извършват поръчки по време на горещите обедни часове. Държавните чиновници бяха призовани да работят от вкъщи си, в случай че е допустимо.

Освен това градовете и общините в цяла Гърция отвориха климатизирани пространства, в които жителите да потърсят леговище от горещините.

Според метеоролозите в Атина няма признаци температурите да паднат до нормалните за това време на годината 35 градуса.

За събота в Гърция е в действие предизвестие за заплаха от пожари. Според Агенцията за гражданска отбрана най-застрашени са пет района, а точно Атика, Централна Гърция (Виотия, Евия), Пелопонес (Коринт и Арголида), Южно Егейско море (Родос) и Северно Егейско море (Хиос, Самос и Икария), заяви електронното издание на в. " Катимерини ".

На жителите и посетителите се предлага да не правят действия, които крият евентуален риск, като да вземем за пример палене на огън, образуване на барбекю или изгаряне на растителни боклуци в рисковите региони и изключително в гористите местности. Призовават се също по този начин хората да бъдат изключително деликатни във връзка с изхвърлянето на боклуци, защото предмети като консервни кутии, фасове от цигари или пластмасови бутилки могат да провокират пожар.

Подобно време преобладаваше през днешния ден и в Кипър, показва ДПА. Термометрите в столицата Никозия посочваха 43 градуса, заяви кипърското радио.

В Турцияуличните термометри в Анталия посочваха 46 градуса,съобщи държавната телевизия ТРТ Хабер. В южния окръг Адана, в региона на Югоизточен Анадол и на други места в страната температурите също надвишиха 40 градуса Целзий, показва НТВ.

Метеоролозите чакат горещините да продължат десетина дни и предизвестяват, че температурите в този интервал ще са сред 5 и 10 градуса по-високи от нормалните за сезона в регионите на Мраморно, Егейско и Средиземно море и сред 2 и 6 градуса по-високи в другите региони на страната, показва електронното издание на в. " Миллийет ".

Турското министерство на опазването на здравето предизвести жителите да не излизат на открито в горещините в случай че не е извънредно належащо.

Във всички страни, наранени от горещата вълна, лекарите поучават хората да пият доста вода и да заобикалят алкохола и подсладените питиета. Хората би трябвало също по този начин да прекарват допустимо минимум време навън и да се въздържат от натоварващи физически действия като джогинг и колоездене.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР