Температури от минус 10 до плюс 15 градуса ни очакват

...
Температури от минус 10 до плюс 15 градуса ни очакват
Коментари Харесай

Температури от минус 10 до плюс 15 градуса ни очакват през декември

Температури от минус 10 до плюс 15 градуса ни чакат през декември, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Тази година през декември се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която в Северна България и по високите полета е от 0 до 2 градуса, в Горнотракийската равнина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните региони - 4-6 градуса, а в планините е от минус 8 до минус 2 градуса.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата, която в по-голямата част от страната е сред 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините - до 70 литра на квадратен метър, а в най-южните региони - сред 70 и 110 литра на квадратен метър.

През декември динамичността на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е нараснала и времето у нас ще е динамично с чести промени на температурите и на етапа на преваляванията.

През множеството дни от първото десетдневие над страната ще доминира облачно, тук-там в равнините - и мъгливо време. През първите дни от интервала от югозапад ще се придвижват топли и влажни средиземноморски въздушни маси. Ще има и превалявания, най-вече от дъжд, които в нощните часове в Предбалкана и по високите полета ще минават в сняг. В средата на десетдневието температурите ще се намалят и на повече места в Северна България дъждът ще премине в сняг.

В края на интервала и през първата половина от второто десетдневие се чака по-съществено покачване на температурите. Времето ще се задържи облачно, на доста места с превалявания, най-вече от дъжд. Има нараснала възможност за основаване на валежна конюнктура и тук-там преваляванията да са обилни.

През последните дни от второто и началото на третото десетдневие още веднъж ще застудее и дъждът в Северна България и по високите полета ще премине в сняг. В средата на интервала вероятността за превалявания понижава, чака се и релативно покачване на температурите. През последните дни от месеца още веднъж има възможност за превалявания и за намаляване на температурите.

 Астрономическата зима стартира на 21 декември, в 23.48 ч.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР