Температурата в далечната китайска западна провинция Синцзян надмина 64-годишен рекорд,

...
Температурата в далечната китайска западна провинция Синцзян надмина 64-годишен рекорд,
Коментари Харесай

Рекорд: Измериха минус 52,3 градуса в Китай

Температурата в далечната китайска западна провинция Синцзян надмина 64-годишен връх, откакто падна до смразяващите минус 52,3 градуса на фона на студен интервал и разстройства в трафика след празниците за посрещане на Лунната Нова година.

Няколко провинции в Китай се борят със студовете в миг, когато хората се връщат от едноседмични почивки за най-големия празник в страната. Точно преди началото му виелици и мразовит дъжд блокираха пасажери във влакове и по пътищата.

Държавните медии оповестиха, че температурата, записана през вчерашния ден в град Туърхун в окръг Фуюн е най-ниската, откогато стартира воденето на статистика в Синцзян. Досега най-ниската температура там беше минус 51,5 градуса, записана на 21 януари 1960 година

Градусите се приближават и до националния връх от минус 53 градуса, регистриран в Мохъ, град в североизточната провинция Хейлунцзян на 22 януари предходната година.

След няколко дни на мраз и сняг 853 км от пътищата в региона на Алтай са непроходими, заяви Китайската централна телевизия. Това накара локалните структури за поддръжка на автомагистралите да изпратят 47 автомобила и 86 спасители да почистват снега през нощта. Данните на министерството на превоза демонстрират, че в провинциите Вътрешна Монголия, Синцзян, Ляонин, Цзилин и Хейлунцзян са затворени 43 пътни сектора и 623 тол станции.

Националната метеорологична работа издаде предизвестие от предпоследната степен за рисково време, чака се фрапантно рухване на температурите в цялата страна до четвъртък. Най-тежко засегнатите региони ще включват елементи от Вътрешна Монголия, Североизточен Китай, централната провинция Хубей и Хунан на юг, написа Българска телеграфна агенция.

Екстремните метеорологични феномени в Китай през последната година варират от пясъчни стихии до проливни дъждове и рекордни горещини през лятото, както и няколко тайфуна. През уикенда мощни пясъчни стихии покриха няколко града в самостоятелния регион Нинся-Хуей, в това число столицата му Инчуан.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР