Темите на пленарната сесия през април са закрилата на деца

...
Темите на пленарната сесия през април са закрилата на деца
Коментари Харесай

Теми на предстоящата сесия на ЕП: украински деца, енергия, право на поправка

Темите на пленарната сесия през април са закрилата на деца бежанци от Украйна, сигурността и защитата на Европейски Съюз и финансирането на енергийната инфраструктура

Войната в Украйна

От началото на съветското настъпление в Украйна, над четири милиона души са напуснали домовете си и са потърсили заслон в страни от Европейски Съюз, като половината не са навършили още пълноправие. Депутатите ще обсъдят във вторник по какъв начин могат да бъдат предпазени децата от трафиканти на хора и други опасности и по какъв начин могат да получат обучение в страните от Европейски Съюз. Парламентът ще гласоподава резолюция в четвъртък.

Войната ще бъде тематика на полемика и в сряда, когато депутатите ще оценят резултатите от срещата на върха на Европейски Съюз на 24-25 март. Тогава водачите на страните в Европейски Съюз разискваха европейския отговор на съветското настъпление и последствията за стопанската система от войната, изключително от високите цени на силата. В дебата ще вземат участие и ръководителите на Европейския съвет и Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Енергия и климат

Във вторник депутатите се чака да поддържат обновени правила за финансиране на планове за трансевропейска енергийна инфраструктура. Те ще подкрепят свързването на националните пазари и сигурността на доставките, ще предизвикват конкуренцията и ще работят за набирането на повече сила от възобновимите източници съгласно задачите на Зеления пакт.

Отбрана

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз, Жозеп Борел, ще дава отговор във вторник на въпроси на депутати за Стратегическия компас - проектът на Европейски Съюз за отбрана на европейската сигурност през идващите 10 години. Документът бе утвърден от Съвета в края на март.

Право на корекция

Депутатите ще изразят позиция по отношение на проектите на Комисията за регламентиране на правото на потребителите да изискват корекция на закупени артикули. Парламентът упорства за завършек на плануваното остаряване, по-дълготрайни артикули, които подлежат на корекция, даване на ясна информация на етикетите и по-дълги гаранционни периоди.

Жените в Афганистан

Влошаващите се условия за дамите в Афганистан ще бъдат тематика на спор с Жозеп Борел във вторник и на резолюция, която ще се гласоподава в сряда. Момичетата не могат да посещават повече учебно заведение след 6-ти клас, а на дамите се не разрешава да летят със аероплан, в случай че не са съпроводени от мъж.

Управление на данни

В сряда депутатите ще гласоподават нови правила, които да улеснят шерването на данни и реализирането на капацитета на изкуствения разсъдък. Актът за ръководството на данните дефинира правила за индиферентност на пазарите на данни, прави по-лесно потреблението на данни от обществения бранш и основава европейски пространства за продан на данни в стратегически браншове като подвижност, финанси и произвеждане.

Разлика в заплащането на мъжете и дамите

Депутатите ще гласоподават във вторник по нови правила, целящи да понижат разликата в заплащането на мъжете и дамите посредством въвеждане на по-голяма бистрота на заплатите. Парламентът желае компании с повече от 50 чиновници да улеснят чиновниците си да съпоставят заплащанията и да откриват голословни разлики.

Бюджет за 2023 година

Във вторник Парламентът ще изрази целите си за бюджета на Европейски Съюз за 2023 година Сред тях се чакат да бъдат икономическото възобновяване, опазването на здравето, младежите и следствията от войната в Украйна
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР