Теменужка Петкова, министър на енергетиката, в разговор с Илиана Беновска

...
Теменужка Петкова, министър на енергетиката, в разговор с Илиана Беновска
Коментари Харесай

Министър Петкова: ТЕЦ Варна“ е стратегическа за енергийната сигурност

Теменужка Петкова, министър на енергетиката, в диалог с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване " Беновска пита “ по " Канал 3 “ и " Радио К2 “, съобщи позиции по следните тематики:

Протестите; Оставката на Манолев; Сделката с ЧЕЗ

Беновска предложения министъра на енергетиката Теменужка Петкова с въпроса – " Нали не сте били на митинга? “. Петкова отговори, че доста хора не са били, пък и настроението било много минорно, само че съгласно нея това е предстоящо, защото по нейни думи не е обикновено да има митинги в страна, чиято стопанска система върви напред, процентът на безработица е невисок, европредседателството е било сполучливо. " Няма никакви предпоставки за митинги и хората схващат това “, добави Петкова. Беновска разяснява, че министър председателят Борисов постоянно е бил либерален и зачитащ правото на всеки да изрази мнението си. Министърът се съгласи, само че означи, че обществото знае по кое време настояванията за митинги са обосновани и по кое време са провокация. Водещата попита къде е границата сред изложение на мнение и операцията на публичното мнение, когато стачкуват лица без свои тези, били са облагодетелствани от властимащите и разполагат с медийна мощност. Министърът счита, че българското общество е посочило мъдрост и схващане и не се поддава елементарно на провокации. " Мъдрост ли беше, че вероятно бъдещият министър на превоза трябваше да си подаде оставката преди да е станал министър, поради обява във вестник " Капитал “? “ попита Беновска. Петкова изясни, че ГЕРБ се разграничава от останалите партии, тъй като се реагира доста бързо и всички са наясно с политическата отговорност, която носят. Според нея Манолев е решил, че борбата не си заслужава в такава обстановка и се е отдръпнал с достолепие. Беновска вметна, че самият Манолев е споделил, че Борисов го е помолил да си подаде оставката. Министърът акцентира, че всички в ГЕРБ си знаят отговорностите. Водещата напомни случая с подадената оставка на министъра на енергетиката през февруари. Петкова изясни, че повода за оставката е била частната комерсиална договорка за ЧЕЗ, която е била превърната в политически проблем. Министърът сподели, че няма спомагателна информация за протичащото се със договорката, която съгласно българското законодателство би трябвало да премине през прегледа на Комисията за отбрана на конкуренцията(КЗК), която е единственият способен орган, който може да се произнася по въпроси свързани с централизация на пазара, съществуване на условия за конкурентна среда в избран бранш и така нататък Решението на Комисия за защита на конкуренцията е било, че договорката няма по какъв начин да бъде осъществена, защото е налице централизация на акции на кандидат-купувача, само че " Инерком “ са обжалвали решението. Крайното решение ще е на съда. Беновска попита дали Комисия за защита на конкуренцията не е трябвало авансово да се произнесе, а евентуалният покупател да се изследва. Петкова изясни, че няма по какъв начин Комисия за защита на конкуренцията да се произнесе авансово, тъй като от чешка страна процедурата не е била завършена, а финалът ѝ е бил с подписването на прелиминарен контракт, след който Комисия за защита на конкуренцията се е произнесла преди прехвърлянето на акциите.

Как се получават централи от частни лица?; Ситуацията с Топлоелектрическа централа " Варна “

Водещата попита кой и по какъв начин може да придобие Водноелектрическа централа, Топлоелектрическа централа, права за търговия с ток и така нататък – каква е процедурата. Министърът на енергетиката изясни, че когато собствеността е на страната и се вземе решение, че може да се освободи от избран брой активи, то тогава се следва законът за приватизация и следприватизационен надзор и всички покупко-продажби се правят по реда на закона посредством търгове. Петкова изясни, че по подобен метод са приватизирани електроразпределителните предприятия през 2003 година. Беновска съответно попита за Топлоелектрическа централа " Варна “, за която се приказва, че дялове на децата на някогашния министър на превоза – Данаил Папазов са станали благосъстоятелност на Ахмед Доган. Петкова изясни, че Топлоелектрическа централа " Варна “ е бил държавна благосъстоятелност и е построена в края на 60-те години, която е втората по величина в България и на Балканския полуостров и разполага с 6 блока. До 1 януари 2015 година е имала структуроопределящо значение за енергийната сигурност на страната, а през 2006 година е продадена на ЧЕЗ – от датата на приватизация до 2011 година, според контракта, 3 от блоковете работят единствено като леден запас, а останалите 3 работят за доставка на електрическа сила на публичния снабдител. След 2011 година ЧЕЗ са имали обвързване да изградят сероочистващи устройства въз основата, на които централата да продължи да работи на въглища, само че такива дейности от чешка страна не са подхванати, изясни Петкова, и от този момент централата работи единствено като студент запас – 1 от блоковете е за леден запас, другите 2 се употребяват с дерогация от страна на Европейската комисия и могат да работят в границите на 1 месец в годината. Министърът добави, че на 1 януари 2015 година дерогацията е изтекла, притежателите не са построили очистващите устройва, които да дадат опция централата да работи на въглища, по тази причина е била спряна от употреба.

  " Това беше едно съществено тестване за електроенергийната система на страната, защото тази централа има доста значимо значение за енергийната сигурност и нейното излизане от работа сътвори нужда от метаморфоза на енергийната система и обезпечаване на нейната сигурност. Когато през предходната година беше осъществена продажба – ЧЕЗ продаде своя актив на територията на България на Данаил Папазов, бях доста прелестно сюрпризирана от желанието на новите притежатели да върнат към живот централата, само че сменяйки нейната горивна съставния елемент, преминавайки от въглища на природен газ – нещо, което се приветства от всички, защото този вид произвеждане не е обвързван с обособяване на нездравословни излъчвания и взема решение казуса с чистотата на въздуха и екологията “ сподели Петкова. Беновска попита какъв брой пари получава Топлоелектрическа централа " Варна “ за студения запас. Министърът акцентира, че всички мощности, които обезпечават леден запас като се изключи Топлоелектрическа централа 2 са благосъстоятелност на частни лица. Относно цената министърът изясни, че се дефинира от Комисията за енергийно и водно контролиране, а подобен запас има всяка страна в Европейски Съюз. Водещата съответно попита каква е цената за Топлоелектрическа централа " Варна “. Петкова отговори, че сумата се дефинира по отношение на създаденото количество, което е съобразено с потребностите на електроенергийната система, само че не може да каже с акуратност за Топлоелектрическа централа " Варна “.

Топлоелектрическа централа " Марица “ 1 и 3

Беновска отвори тематиката за Топлоелектрическа централа " Марица “ 1 и 3 и напомни изказване на Петкова, че държавното управление е на път да реши въпроса с високите цени на централите, защото е изминал 10-годишният контракт с тях. Петкова поправи водещата и посочи, че договорите изтичат надлежно през 2024 и 2026 година. Водещата попита дали те ще продължат да работят по същия метод, а и имат обезпечено заплащане без значение дали ще изработят поставения потенциал. Министърът акцентира, че централите са от огромно значение на българската енергийна система, която не би могла да издържи без съществуването на двете мощности, а по отношение на договорите – има желание те да бъдат съгласувани с пазарните правила. Петкова изясни, че през 2013 година КЕВР е сезирала Европейската комисия за даване на непозволена държавна помощ по отношение на двата контракта. Комисията е направила инспекции и е направена методика, обвързвана с определянето на невъзстановяемите разноски, която е предоставена на двете американски централи, оттук насетне предстоят договаряния за параметрите на методиката. Беновска попита какво съответно ще се направи, защото това се слуша от години. Петкова акцентира, че договарянията са комплициран развой и към момента не са почнали, само че причините и параметрите от българска страна са изложени и се чака другата страна да изложи своите.

Интерконектор Гърция-България; Втечнен газ от Съединени американски щати

Беновска напомни, че министър Петкова се е срещнала в Солун със заместник-секретаря на Департамента по енергетика на Съединени американски щати – Марк Менезес и попита какво са разговаряли с него. Петкова отговори, че са разискали значими тематики за двустранното съдействие, а във връзка с диверсификацията на източниците за доставка на природен газ освен за България, само че и за цяла Европа, напълно неотдавна е била извършена среща сред Тръмп и Юнкер. На срещата е била разисквана опцията за доставка на полутечен природен газ от Съединени американски щати за европейския пазар. В момента се работи по построяването на интерконектора Гърция-България, с който ще се съкрати пътя за доставка на полутечен газ, в това число и от Съединени американски щати. С Менезес са обсъждали точно построяването на интерконектора, подхванатите стъпки от българското държавно управление, заложените гаранти и така нататък Предстои да бъде подписано междуправителствено съглашение сред двете страни по отношение на данъчния им статут, защото планът ще се осъществя в идващите 25 години и би трябвало да бъде резистентен. Петкова изясни, че публичните поръчки са в ход и края на годината би следвало да започва строителството.  Беновска попита за какво България е склонна да даде държавна гаранция за този план, само че не и за " Белене “. Министърът на енергетиката счита, че един от главните цели на ръководството е диверсификацията на източниците за доставка на природен газ и това дава съображение на държавното управление да заложи за трета поредна година държавната гаранция, която ще даде опция за обезпечаване на финансиране при положителни условия. Водещата попита дали някой е податлив да строи централа без държавна гаранция – да вземем за пример китайските вложители. Петкова изясни, че при предходния план за реализация на АЕЦ " Белене “ не е ставало дума за държавна гаранция; през 2007 година е определена немската компания РВ при условия без даване на държавна гаранция. Според министъра преимуществата на този план за интерконектора са други, защото е в напреднала фаза – съществуване на лицензирана площадка, с построена инфраструктура, съоръжение, нотификация от Европейска комисия, експерти по нуклеарна енергетика. Относно китайските евентуални сътрудници – те желаят да имат сигурност по отношение на реализацията на плана и да не бъде спрян от някое последващо държавно управление.

Беновска попита министъра дали електроразпределителните сдружения и енергийните систематични оператори да посрещнат зимата. Петкова изясни, че специалистите от министерството на енергетиката правят инспекции за готовността и потребностите на операторите за идващия леден сезон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР