Теменужка Матева от село Пелевун, Ивайловградско, която се прочу с

...
Теменужка Матева от село Пелевун, Ивайловградско, която се прочу с
Коментари Харесай

Жена от Родопите се превърна в най-желаните домакини за истински селски туризъм

Теменужка Матева от село Пелевун, Ивайловградско, която се прочу с домашната трахана, към този момент приема посетители в къща за посетители, която се намира в съседство с нейния дом. Така всичко потегля от траханата, чиято рецепта възвръща по мемоари от детството, разкази на бабите, потомки на бежанци от Одринска Тракия. Днес тя се трансформира в една от най-желаните домакини за същински селски туризъм.

Бърканица

" Хората, които идват, ги посрещам с кафенце или чай, с ошав, бърканица, с нещо да се закрепят хората, откакто са били толкоз път. Питаме какво желаят за ястие и те да се включват, само че значимото е всеки да се усеща като вкъщи си. След това им споделям, а в този момент забравете за магазина. Ще си готвим със зеленчуци от градината, ще пазарим яйца от кокошките на съседите, ще купуваме мляко от други съседи. Ще ядем селска храна “. Ето по този начин разказа прекарването в своята къща енергичната Теменужка, която е и биопроизводител на зеленчуци и плодове. Тя добави, че в близост е същински парадайс, с доста чист въздух и природа. Никакви непотребни и стряскащи шумове и майчинска природа.

Бебета

След това си вършат проект какво ще си подготвят за храна. Ако някой желае същинско уединение, може самичък да си готви в къщата. Много от гостите й идват, тъй като желаят да бъдат очевидци или да вземат участие в процеса в правенето на митичната трахана. Първоначално с този артикул тя завоюва доста почитатели, само че по-късно го доразви. Започнала да получава питания дали не може да направи трахана, която да се дава и на бебета. И тя създава няколко безглутенови продукта. В разнообразни разновидности те са комбинирани с шафран, смокини, с разнообразни подправки. Още занапред събира ранните пролетни билки по полето, за кваса. " Не че не желая да кажа какви са билките, само че ние ги назоваваме с разнообразни имена, които хората не постоянно схващат, “ пошегува се майсторката.

Бифидус

Теменужка Матева описа, че в този момент събират пролетни билки рано заран, когато по росата има от бактерията бифидус и по този начин я прихващат за кваса. Комбинира ги с бобови растения, боб, грах, само че може и ръж. Това е първата ферментация на закваската. Когато е подготвена се взема водичката и се стартира вторично квасене, което се зарежда с брашното. След това месят самата трахана и това е третата ферментация. Практически по този метод се получава и млечнокиселата бактерия, която е най-старият натурален пробиотик. " Аз постоянно съм правила закваската и самата трахана по този метод с тристепенна ферментация, само че не съм знаела за изгодите от нея “, показа Теменужка.

Сурови

След като чисто научно ги разбрах и осмислих, беше доста елементарно да създадем нови типове трахана. Така взехме решение към базата да прибавим зеленчуци, без термична обработка. Те може да са сушени домати, пресни моркови, настъргана тиква. Обикновено пюрирам сушените домати и по време на месенето влагаме зеленчуците. Важно е да се означи, че в нито един стадий от процеса на правене няма термична обработка, изясни Теменужка Матева, написа " Телеграф ".

Мелница

За тестото Теменужка употребява булгур от лимец, който мелят на каменна мелница. За нея тези неща са доста значими, не тъй като няма техника, само че желае да предлага на клиентите си изчистен и първокласен и потребен, само че на първо място неповторим артикул. И тъй като всичко е ръчно, а лимецът нараства, траханата, която подготвя не е по този начин евтина като тази в Турция или Гърция, където се създава индустриално. Аз не желая да работя с бяло брашно, а да го продавам за лимецово, сподели майсторката.

Безглутенови

Тя си избира лимецовите брашна поради чистотата им, тъй като лимецът при развъждането съвсем не се третира с препарати. Освен това е нискоглутенов артикул, към 2% е глутенът в лимеца и е елементарно усвоим, добави тя.

Прави и с просо, също безглутенов артикул. А във времето с изключение на класическата създава и тристепенна ферментация. А ферментацията на растенията от първичния мая трае към 6 месеца. Затова събираме билките в този момент, с цел да е подготвен квасът през септември, когато залагаме траханата, изясни тя.

В момента Теменужка е в развой на легализиране на работилница за трахана, тъй че като дойдат хората, могат да гледат или да си създадат тяхна рецепта с подправки, добави гордо тя.

Корите се пекат върху печка с дърва

Наскоро на посетители в Пелевун е била шеф-готвачка от Сейшелите. Теменужка Матева описа, че посрещнала гостенката си с пелевунска баница, а плънката направила с трахана. Баницата бухнала и станала като въздух, тъй като траханата я активирила. Тази баница се подготвя като всичките кори, които разточват, се пекат първо върху печката на дърва. Първото листо и последното не се пекат. А плънката е с трахана, овче сирене и яйца. След това тавата се поставя на печката и като се запече долната кора, се обръща, с цел да се запече горната. Готвачката била извънредно впечатлена от действието на траханата и от самата баница. В случая траханата е работила като мая.

Постна манджа с лук и морков

Една от най-бързите гозби за времето на постите Теменужка прави, като задушава в лой лук, морков и целина. Добавя водичка. Когато мазнината излезе, значи е подготвена. Дръпва тенджерката в края на печката и прибавя шепа трахана към четири супи. Оставя да набъбне добре, да поеме мазнинката и сервира на масата вкусно постно питателно ядене.

Теменужка Матева изясни, че траханата е най-добре да се употребява като сгъстител. Но ястието, към което се прибавя, да е с температура към 40 градуса. По-добре е дълго да се вари, тъй като всичко потребно остава в храната, а високата температура го унищожава.

Тя подготвя и питка с мая, с трахана може даже и кисело мляко да се закваси. Тя може да се прибавя към супи, към яхнии, а може и независимо, като се свари и се залее с масло и сирене.

Може да се употребява с кисело мляко вместо мюсли, пъстър пчелен прашец, който ще помогне да се задействат микроорганизмите. Може да се направи и разядка от трахана, с кисело мляко, сирене, чесън магданоз. Това е артикул, който може да се вложи във всяко ядене, изясни Теменужка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР