Темата за зависимостта от петролните продукти и тяхната растяща цена

...
Темата за зависимостта от петролните продукти и тяхната растяща цена
Коментари Харесай

Финансов стимул за покупка на електромобили би увеличил търсенето и броя им у нас

Темата за зависимостта от петролните артикули и тяхната растяща цена закупи нова новост и заостреност с войната в Украйна.

Тя има обаче и различен, не по-малко неотложен подтекст, обвързван с световното стопляне и измененията в климата. Сред ограниченията за реакция на този международен проблем в частта, обвързвана с превоза, е да се предизвикват покупката и потреблението на електрически автомобили.

" Трябва да има 30 000 електрическия автомобил у нас към средата на 2026 година ", разгласи вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на кръгла маса " Транспортът на бъдещето - чиста сила на обективна цена ", която се организира в София на 12 април. Очаква се част от тези транспортни средства да бъдат и " втора употреба " с развиването на вторичния пазар.

Постижима ли е тази цел?

" Всичко зависи от систематичния метод - в случай че страната стартира да гледа редовно на използването на електрически автомобили и се ангажира с финансов тласък, който да бъде първичната вноска, а общини, администрация, компании, физически лица, да продължат с месечните вноски за погашение, задачата ще се реализира и дори ще бъде надмината ", разяснява за Българска телеграфна агенция Илия Левков, ръководител на Управителния съвет на Индустриален клъстер Електромобили (ИКЕМ).

Той акцентира, че в систематичния метод се включват разнообразни облекчения, да вземем за пример да се употребяват буферни паркинги в София, където автомобилът да бъде оставен и притежателят му да продължи своя път с градския превоз.

Токът обаче също напълно не е на ниска цена. Какво би ни подтикнало да караме електрически автомобил?

След като Европейската комисия утвърди нуклеарната сила като " зелена ", имаме един голям зелен производител, имаме също водни електроцентрали, както и опция да инсталираме за персонални потребности до 30 киловата фотоволтаични панели, които умерено могат да са свързани със зарядни станции - и това да бъде освен зелено произвеждане, само че и зелено ползване. Това при всички случаи ще повляе на цената на електричеството, счита Илия Левков.

Той уточни данни на Министерството на превоза, съгласно които електрическите автомобили у нас сега са към 6000, а електростанциите, в които се зареждат - над 600. По думите му даже пропорцията е спазена - на 10 коли се пада една станция.

" Те не са отмерено разпределени, само че в случай че пътувате от София за Бургас, може да заредите на няколко места, тъй че няма да останете на пътя ", изясни той.

Има ли сега тласъци в България за покупка на електрически автомобил?

Единствените финансови тласъци в този момент са за държавни институции и администрации посредством Националния поверителен екофонд който съфинансира покупката, само че откакто бъде направена социална поръчка и цената бъде платена.

Например за електрическа кола се възвръщат 20 000 лв.. По думите на специалиста годишно се усвояват към 30 % от планувания бюджет за съфинансиране, което е неефективно. На уеб страницата на Фонда от 11 април тази година е оповестена нова покана за набиране на планове в границите на Инвестиционна стратегия за климата, като приемът е десети по ред. За финансиране могат да аплайват централната администрация, нейните териториални подразделения и общинските администрации, всяка от тях - за най-много три транспортни средства.

Ако бъде стихотворец ангажимент за финансов тласък и за физически лица, тогава няма да приказваме за високата цена на електрическите автомобили, уверен е Левков.

По думите му поддръжката на подобен автомобил изрично не е по-скъпа. Той уточни, че в случай че за колите, зареждащи горива, е належащо обслужване като промяна на масла, филтри, ремъци, свещи и така нататък на избрани километри, то при електрическия автомобил годишно би трябвало да се смени само филтърът на купето. 

Друг тласък може да е безплатното паркиране за такива коли, само че това е общински тласък, сподели Левков и посочи, че в чужбина интензивно настоящи по тематиката са точно локалните управляващи. А с цел да се придвижва процесът напред, са нужни най-много готови фрагменти в администрацията както по райони, по този начин и на централно равнище, добави той.

По думите му страната би трябвало да обезпечи регулаторните рамки и да облекчи бюрокрацията за построяването на зарядна инфраструктура, тъй като без нея България не може да разчита, че пазарът на електрически автомобили ще се развива. 

Според казаното от екоминистъра Борислав Сандов на кръглата маса страната се е заела с построяването на нужната инфраструктура. По думите на министъра би трябвало да има 10 000 обществени точки в цялата страна, в които всеки да може да зарежда електрическия автомобил си - в централните елементи на 50-те съществени български града, както и в огромните жилищни квартали.

Плановете са да се изградят най-малко 20-30 хъба, 150-200 бързи зарядни станции на входовете и изходите на градовете, уточни Сандов. За тази инфраструктура, която се планува да бъде на общински територии и частни обекти като търговски центрове, бензиностанции и други, ще се търси публично-частно партньорство. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР