Темата за закриване на отделения в областните болници във Видин,

...
Темата за закриване на отделения в областните болници във Видин,
Коментари Харесай

Филип Попов: Министър Ананиев да преосмисли политиката си за унищожаване на здравеопазването

„ Темата за закриване на отделения в регионалните лечебни заведения във Видин, Враца и Монтана касае живота и здравето на хиляди български жители – деца и възрастни, оцеляващи в трите области ”. Това сподели секретарят на ПГ на ”БСП за България ” Филип Попов пред публицисти в Народното събрание.

Той напомни, че през вчерашния ден социалистите са поканили министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев да пристигна в Народното събрание и да изясни желанията си, само че той не го е направил. „ Днес още веднъж настояхме той да пристигна, само че министър Ананиев не откри време да го направи. Искаме го, тъй като хората от трите области са обезверени, по тази причина народните представители от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” се обърнахме към министъра с позиция, в която настояваме той да премисли тази своя политика за заличаване на българското опазване на здравето ”, разяснява Филип Попов. Илиян Тимчев: Решението на Ананиев е пагубно за опазването на здравето в Северозападния район „ В писмо до министър Ананиев, народните представители от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ от областите Видин, Монтана и Враца заявяваме своето изрично противоречие с оповестените от него „ ограничения “ за справяне с проблемите на опазването на здравето в района.

Категорично сме срещу странните хрумвания, които той има за решаването на проблемите в опазването на здравето с готовността си да направи преструктуриране на регионалните лечебни заведения във Видин, Монтана и Враца, закривайки нерентабилните им отделения ”, съобщи националният представител доктор Илиян Тимчев. Той добави, че регионалните лечебни заведения са гръбнакът на опазването на здравето и те работят.

Тимчев цитира и част от писмото на социалистите до министъра: „ С това си решение Вие, господин министър, нарушавате съществени здравни права на хората от тези области, обезпечени им от Конституцията на Република България. Ще увеличите напрежението в системата, което съществува от години в този район, вместо противоположното и това ще накара доста лекари и медицински експерти да потърсят избавление другаде ”.

Той съобщи още, че социалистите упорстват министърът на опазването на здравето да премисли своето решение. „ За нас то е пагубно за системата на опазването на здравето в района и обрича цели области на това- техните поданици да са лишени от качествена, навременна и съответна здравна помощ. Областните лечебни заведения на Видин, Монтана и Враца са неизменима част от здравната карта на страната и дано останат в това си качество като главен дирек на опазването на здравето в района ”, прикани той. Проф. Георги Михайлов: Здравеопазването не е супермаркет „ От две години Българска социалистическа партия предлага съответни решения за решение на проблемите в опазването на здравето, които сме записали и във „ Визия за България ”, напомни националният представител проф. Георги Михайлов и добави, че социалистите са безапелационни, че е нужна смяна на модела на финансиране на лечебните заведения.

Той съобщи, че няма по какъв начин трите лечебни заведения да бъдат лишени от стратегически отделения, тъй като задачата на опазването на здравето е сложно обслужване на българските жители. „ Не е допустимо един пациент да бъде лекуван от неврологично заболяване във Видин, а в случай че през това време получи кардиологични затруднения, да бъде превозен във Враца. Това е извънредно несериозно, не можеш да закриеш поделение, тъй като не може да си направи оборота.Здравеопазването не е гр.София, ул. “Позитано ” 20 тел/факс 8107234 e-mail: [email protected] супермаркет ”, безапелационен бе Михайлов. Той разяснява, че тези проблеми са се появили още през предходната година поради неумели управнически решения и работа на парче. „ Затова Българска социалистическа партия предложи всички лечебни заведения да бъдат със статут на лечебни заведения и да не бъдат търговски сдружения. Докато това статукво продължава, нищо няма да може да се промени ”, съобщи още националният представител.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР