Темата за взаимоотношенията между общините и кметствата е част от

...
Темата за взаимоотношенията между общините и кметствата е част от
Коментари Харесай

Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово: Кметствата...

Темата за взаимоотношенията сред общините и кметствата е част от тази за взаимоотношенията сред общините и централната власт - държавно управление, министерства, организации и всички останали централни институции. Грешка е и е недалновидно тези връзки да не се преглеждат в тяхната целокупност, а още повече и да се политизират.

Между централната власт и Националното съдружие на общините в Република България още преди 20 години бе реализирано съглашение за децентрализация на бюджетните средства. Но през последните 10 години процесът бе стопиран. Сега ненадейно и не на място се слага въпрос за независими бюджети на кметствата, слага се въпрос за откъсването на обитаемоте места от цялостните бюджети на общините, без да е решен въпросът с финансирането на общините.

Да следваме образеца на развитите в икономическо и демократично отношение страни, като Федерална република Германия да вземем за пример, където локалната власт води локална районна политика. Тази локална районна политика финансово е обезпечена, като 20% от налога върху приходите на физически и юридически лица непосредствено остават там, където хората живеят и работят - в общините. С тези 20 % общините възнамеряват и поддържат инфраструктура, влагат в развиване на просветителна система, на спортна инфраструктура и така нататък А в България за общините от този налог не остава нито една стотинка, т.е. лишават общината от финансова автономия, а желаят кметствата да имат независими бюджети. Това е дървено желязо, оксиморон. Това приказва за липса на предвидливост и търсене на краткосрочни политически дивиденти. Аз не мога да поддържа нещо, което няма да придвижи процеса на децентрализация като цяло, а се вършат опити, които по-скоро ще основат безпорядък.

И в този момент четири от кметствата на община Карлово - Калофер, Баня, Розино и Клисура, са на независими бюджети. И до момента всяко кметство и всеки кмет си знае бюджета за годината. И по в този момент настоящото законодателство ние, когато гледаме бюджета за всяка последваща година, предлагаме Общинският съвет утвърждава, а всеки кмет на кметство знае какъв брой средства за поправки ще има, с какъв брой пари за озеленяване ще разполага, какъв брой са парите за културния календар и за празниците, за спорт, за щатовете в кметство.

Бюджетът обаче има две страни. За да изпълниш разходната част, преди този момент би трябвало да си извършил приходната част. И тук в процеса на децентрализация би трябвало да се включи и тозии детайл - с избран коефициент да вземем за пример, финансистите ще кажат по какъв метод, този, който се грижи по-добре за събиране на налозите, ще има по-голям бюджет. Защото събирането на налозите е грижа и отговорност и на кметовете на кметства, когато приказваме за кметства, и на кмета на общината, когато приказваме за общините.

Досега към 50 на 100 от приходите от локалните налози и такси на град Карлово се преразпределят за реализиране на дейностите в кметствата на общината, за развиване на обитаемоте места. Ако се остави всяко обитаемо място да развива своята активност единствено от приходите, които генерира от притежателите си налози, за какъв брой време от годината ще му стигнат? Няма да могат да си платят единствено уличното осветяване. Така че в случай че приказваме за децентрализация, дано да я създадем както би трябвало.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР