Темата за войната в Украйна беше обсъдена на среща на

...
Темата за войната в Украйна беше обсъдена на среща на
Коментари Харесай

Войната в Украйна и преговорите със С. Македония в центъра на форума „ЕС среща Балканите“


Темата за войната в Украйна беше разисквана на среща на високо ниво и у нас. За нея в София дойде еврокомисарят по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархей.

Фокусът на конференцията е усилване на районното съдействие и интеграцията на Западните Балкани в Европейски Съюз, само че събитията в Украйна заеха първите минути на полемиките.

По думите на външния ни министър Теодора Генчовска „ сега на Украйна е отнето правото като самостоятелна страна да взема решение бъдещето си “.

Бившият външен министър и ръководител на Атлантическия клуб Соломон Паси счита, че „ Европа би трябвало да си зададе въпросите по кое време е сбъркала и какво е сбъркала, тъй че да се допусне това, което се случва сега в Украйна “.

По тематиката за Северна Македония България още веднъж препотвърди позицията си, показано от министъра на външните работи Теодора Генчовска, че вписването на българите в конституцията на югозападната ни съседка е авансово изискване за започване на диалози със Скопие.

Чуха се обаче и противоположни отзиви, че ветото би трябвало да бъде вдигнато и договарянията да стартират, и едвам по-късно да се изпълнят изискванията на България.

„ Подходът 4 плюс 1 подсигурява правата на българите и хърватите и черногорците да бъдат записани в конституцията на Северна Македония. Как може да се случи е въпрос на дълъг диалог. Според мен най-реалистичното е, в случай че се анулира ветото и България даде зелена светлина за първа междуправителствена среща и отварянето на първата глава да се откри метод за регистриране на българите в конституцията като конституиращ детайл “, съобщи евродепутатът Илхан Кючук, докладчик за договарянията със Северна Македония е Екологичен потенциал.

В София за присъединяване във форума са министрите на външните работи на Албания, Босна и Херцеговина, заместник-министър на външните работи на Турция, както и някогашният посланик №1 на Европейския съюз Федерика Могерини.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР