Teмата за цената на горивата вълнува всички особено след новината,

...
Teмата за цената на горивата вълнува всички особено след новината,
Коментари Харесай

Проверка на bTV: Къде в Европа бензинът и дизелът са най-евтини?


Teмата за цената на горивата вълнува всички изключително след новината, че от декември евентуално ще отпадне държавната отстъпка от 25 стотинки. Как са се трансформирали цените на бензина и дизела, каква е моментната картина в страната и какво да чакаме до края на годината?

По данни на електронната платформа Fuelo.net, бензинът в действителност е поевтинял с 4 стотинки за последния месец. Но в случай че погледнем година обратно - в този момент плащаме 55 стотинки повече, в сравнение с през октомври предходната година. Или това са 22,92% покачване в цените.

При дизелът има 11 стотинки повишаване за последния месец, а по отношение на година обратно плащаме 93 стотинки повече или това са 38,43% нарастване.

България е една от страните в Европа с най - ниски цени , какво демонстрират данните към момента за Балканите и другите европейски страни ?

Последните настоящи данни на Европейска комисия са от началото на седмицата. Разглеждаме междинни потребителски цени с всевъзможни включени налози и такси.

Проверка на bTV
Снимка: bTV


Като изключим Турция, която не е част от Европейски Съюз, цените на Балканите са най-хубави у нас. Най-близки стойности до нашенските са в прилежаща Северна Македония. В Румъния има растеж, а най-скъп съгласно тези данни се оказва бензинът в Гърция.

Отправяме взор и към Европейските страни. Отново в страна не членка на Европейски Съюз, каквато е Англия е най-евтино. В страни като Германия, Франция и Италия, до които българинът постоянно пътува е доста по-скъпо, а най-евтино е в Унгария.

Проверка на bTV
Снимка: bTV


Движението на цените за дизела на Балканите наподобяват по същия метод като при бензина. Турция предлага най-евтиният дизел. След това е България. Най-скъпо е в Гърция.

Отново поглеждаме и към другите европейски страни. Тук виждаме, че Англия и Германия се изравняват. Следвани от Франция и Италия. Най-евтино е в Унгария, където цената е съвсем като в България.

Какво демонстрира инспекция на bTV?


В началото на седмицата журналистът Радиана Божикова и операторът Алексадр Осиченко пътувахте до гръцката граница и проверихте по какъв начин вървят цените в тази част на страната.

В понеделник те потеглиха към село Жижево, което се намира доста покрай гръцката граница. Очакват ги близо 3 часа и половина път. Цените на горивото в деня са 2,96 лева за бензин и 3,34 лева за дизел.

Проверка на bTV
Снимка: bTV


Още с качването на Автомагистрала „ Струма “ виждат смяна в цените при бензина, който става с 2 стотинки по-евтин.

Преминават през още една бензиностанция на автомагистралата. Цените още веднъж се трансформират. Бензинът става 2 стотинки по-скъп, а дизелът скача с 9 стотинки. Следващите бензиностанции са след края на трасето „ Струма “.

За тези 240 км, които изминават имаше 15 бензиностанции от 10 разнообразни вериги. Равносметката, която вършат за цените на горивата при започване на седмицата е, че бензинът стартира от 2,90 лева и доближава 2,99 лева, а дизелът стартира от 3,26 лева и доближава 3,39 лева

Проверка на bTV
Снимка: bTV


Цените след Банско до гръцката граница са уеднаквени при другите вериги, все пак обаче те са по-високи от тези преди Банско, по автомагистралата и на излизане от София, а цените варират до 9 стотинки при бензина и до 13 стотинки при дизела.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР