Темата за смъртта на кеша е сред малкото, които са

...
Темата за смъртта на кеша е сред малкото, които са
Коментари Харесай

Страните, които първи ще забравят кеша

Темата за " гибелта на кеша " е измежду дребното, които са в положение да разпалят еднообразно развълнуван спор в икономическите, софтуерните, политическите и философските среди. Въпреки това е реалност, че делът на безкешовите заплащания се усилва, а броят на системите за тях пораства непрестанно.

Кога и по какъв начин дадена страна ще се откаже от парите в брой е мъчно да се каже, защото зависи от голям брой фактори. Все отново икономическата редакция на сръбския вестник Telegraf показва кои страни по света са най-добре " пласирани " за безкешовото бъдеще.
 Национална агенция за приходите дефинитивно праща кеша в историята
Национална агенция за приходите дефинитивно праща кеша в историята

Близо 1,4 милиарда лв. отговорности са платени през виртуалните и физическите ПОС терминали на данъчните за година
Финландия
0% от популацията е без банкова сметка, а банкоматите са 37 на 100 000 души. Можем да приказваме и за период - централната банка на страната не чака да се употребяват банкноти след 2029 година
Норвегия
И тук всички имат достъп до платежни услуги и единствено 2% от заплащанията са в брой. Има по 32 банкомата на всеки 100 000 души.
Швеция
Тук са отпечатани първите банкноти, само че съвсем сигурно няма да е страната, която ще отпечата последните. Кешът се употребява най-вече от по-възрастните хора, само че всички имат банкови сметки.
Великобритания
Да, тук 17 на 100 към момента заплащат единствено в брой, само че пък има рекордните 99 банкомата на 100 000 души и също така доста от огромните компании сами подхващат начинания за унищожаване на кеша.
Китай
При население от над 1 милиард души, не е чудно, че стотици милиони употребяват единствено пари в брой. В същото време обаче Пекин доста интензивно влага в цифровизация на разплащанията и към този момент има извършен сполучливо опит с цифровия юан. Централизираната власт има доста дефекти, само че е реалност, че може много бързо да осъществя сходен план на територията на цялата страна.

Кой ще е финален?

В Северна Африка има страни като Египет и Мароко, където множеството хора имат достъп до интернет, само че към и над половината не са обхванати от банковия бранш. Затова и огромната част от разплащанията са в кеш.
 В отбрана на кеша: ЕЦБ застана против фирмите, отказващи заплащания в брой
В отбрана на кеша: ЕЦБ застана против фирмите, отказващи заплащания в брой

Какво подхваща Европейски Съюз?

Румъния в доста аспекти е посочвана като образец у нас, само че разплащанията не са мотив за горделивост за северната ни съседка. 78 на 100 от транзакциите са в брой, а 42% от жителите на страната нямат банкова сметка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР