Темата за състава на храните и по-специално за ползването на

...
Темата за състава на храните и по-специално за ползването на
Коментари Харесай

Жабата на етикета – скакалци в храната или еталон за качество

Темата за състава на храните и по-специално за използването на инсекти в някои от тях закупи особена известност. Поводът са изявления във Фейсбук, които настояват, че лого с изображение на жаба демонстрира съществуването на инсекти в храни и питиета. 

Повод за терзанията са няколко решения на Европейската комисия да разреши потреблението на прахуляк от домакински щурец, ларви на брашнен бръмбар и други при производството на редица храни.

Photo credit: factcheck.bg

От Асоциацията „ Активни консуматори “ дават отговор на въпроса какво значи жабата на етикета, като се базират на factcheck.bg.

„ Жабката ” е знак за качество, а не доказателство за скрити съставки

Използваното лого в обявата е на интернационалната неправителствена организация Rainforest Alliance, чиито действия са свързани със отбрана на горите, подкрепяне на фермерите и понижаване резултата на климатичните промени. Като част от тези старания, организацията поддържа знак за качество Rainforest Alliance Certified. Той подсигурява, че продуктите са съобразени с трите аспекта на устойчивото развиване – обществен, стопански и екологичен. Право да употребяват логото върху своите артикули, фирмите получават след самостоятелна оценка на специалисти дали производството им дава отговор на съществени условия, свързани с опазването на горите и водите, на климата, на човешките права и на поминъка на фермерите.

Наскоро логото на Rainforest Alliance стана мотив за други подвеждащи изявления в обществените мрежи. Твърдението тогава беше, че „ логото с жабата “ демонстрира, че в продукта или напитката се съдържа хербицидът атразин. Проверка на Factcheck.bg опроверга това изказване, както и друго – че веществото трансформира мъжете в дами. Неверни изявления по тематиката с инсекти в храните, които целят да всеят боязън, се появиха за първи път при започване на тази година, безапелационни са експертите.

Истината - тествано: 

Повод за редица изявления по тематиката с насекомите в храните станаха няколко решения на Европейската комисия да разреши потреблението на инсекти в храните. Разрешителните обаче се отнасят единствено и само за съответни артикули на избрани производители. Решенията на Европейска комисия не дават независимост на търговците да употребяват за производството на своите артикули свободно отглеждани щурци, скакалци, гъсеници, буби и други сходни. Не е правилно също, че хората ще ядат инсекти без да знаят, защото производителите са задължени да напишат на етикета на своя артикул, че той съдържа прахуляк от домакински щурец, да вземем за пример, твърдят още експертите.

Източник: Кристиян Юлзари/factcheck.bg, Активни потребители 
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР