Темата за ролята на църквата продължава да е основен въпрос

...
Темата за ролята на църквата продължава да е основен въпрос
Коментари Харесай

Учителка пита Борисов, Радев и патриарха - защо не защитавате българщината в Турция?

Темата за ролята на църквата продължава да е главен въпрос за българското общество през тази седмица. След като съветският патриарх Кирил повдигна безпардонно мъчителния въпрос дали България би трябвало да е постоянно признателна на Русия за освобождението си от Турция с цената на свободата си за сметка на съветските ползи, отворено писмо до премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и главата на Българската православна черква (БПЦ) Неофит повдигна различен въпрос - този за ръководството на българските православни храмове на територията на Турция.
Писмото е подписано от учителката Златка Чардакова, а с него настоятелно се желае от българската страна и българската черква да вземат отношение по желанието на Вселенската патриаршия и " дългогодишните безпрепятствени опити за асимилация и погърчване на българската общественост в Истанбул от страна на гръцкия патриарх Вартоломей I ".
Основната теза, която госпожа Чардакова развива в писмото, е, че патриарх Вартоломей I не разрешава проповядване на български език в българските православни храмове в Истанбул. Г-жа Чардакова е безапелационна, че с държанието си гръцкият патриарх нарушава и турския закон, в който е инкорпорирано " правото на малцинствените общности в Турция да изповядват своята вяра на своя език ".
" За следващ път и при освещаването на Желязната черква " Св. Стефан " в Истанбул, състояло се неотдавна, в наличието на българския министър председател Бойко Борисов, патриарх Неофит раболепнически назовава гръцкия патриарх " Константинополски, Вселенски патриарх " . От своя страна гръцкият патриарх отслужва на гръцки език и произнася тирада на турски, като че ли е хазаин, което е следващият индикатор за лишаване право на българите за проповядване на своя език и своего рода оскърбително отношение към тях, респективно към независимостта на Българската православна черква , част от която е и храмът " Св. Стефан ". Важно е да се споменa, че в речта си, по време на откриването на храма, президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган декларира, че българската общественост има право да изповядва религията си на своя език ", показва в своето писмо Чардакова.
Златка Чардакова споделя и, че " съгласно турското законодателство Гръцката патриаршия няма право да подписва контракти за църковни права на българи, живеещи в Истанбул, тъй като те са турски жители ". Изхождайки от тази позиция, тя смята, че договорът сред Гръцката патриаршия и Българската православна черква от 1945 година, с който патриаршията признава правото на БПЦ да е автокефална единствено в границите на държавните граници на България, съгласно турските закони е закононарушение, тъй като турските закони сочат, че Гръцката патриаршия в Истанбул е набожен глава единствено на гърците, живеещи в Истанбул.
Именно поради това Чардакова желае от Бойко Борисов, Румен Радев и патриарх Неофит да отговорят на следните 5 въпроса:
1. Какво включва понятието " ръководи ", касаещо българските храмове на територията на Турция и какви са пълномощията на гръцкия патриарх, свързани с това " ръководство "?
2. На какъв език се издават кръщелните свидетелства и свидетелствата за цивилен брак от църквите ни в Турция? И в случай че към сегашния миг се издават на гръцки език с прибавен под него дребен шрифт на български език, кое е основанието, което го позволява?
3. Въз основа на кой юридически или църковен документ в българските храмове в Турция се прави свещенодействие на гръцки език и не е ли това оттегляне от извоюваната през 1870 година самостоятелност на Българската черква?
4. На какво съображение в обръщението от българска страна, в лицето на патриарх Неофит и в наличието на български представителни лица, за послание към гръцкия патриарх се употребява купата " космополитен ", а Гръцката патриаршия се посочва " Вселенска "?
5. Какво е наличието в оригинал на протокола, подписан през 1945 година сред делегати на Българската православна черква и представители на Гръцката патриаршия? Защо не е оповестен и показан от никоя от подписалите го страни? Има ли посоченият документ юридическа стойност?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР