Темата за Република Северна Македония задължително ще мине през Народното

...
Темата за Република Северна Македония задължително ще мине през Народното
Коментари Харесай

Без промяна: РС Македония в ЕС минава през парламента

Темата за Република Северна Македония наложително ще мине през Народното събрание. Това увери за следващ път представителят на кабинета Лена Бориславова пред публицисти след тричасовия съдружен съвет на ръководещите.

Основната тематика на него бе точно Северна Македония и напредъка в диалозите за решаването на двустранните ни въпроси. По-рано през днешния ден съпредседателят на Демократична България Христо Иванов изясни, че за него допустим вид да дадем зелена светлина на Северна Македония за договаряния с Европейски Съюз, е еврокомисията да стане поръчител, че в преговорните глави ще бъде заложено вписването на българите в македонската конституция.

За сходно решение на въпроса от дълго време загатва и министър председателят Кирил Петков. Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия обаче са срещу сходна стъпка. И четирите партии са удостоверили позициите си на съдружния съвет, стана ясно след края му.

„ Обединихме се, че за нас най-важното е да има необятно единодушие. Препотвърди се обещанието, което сме дали, че тази тематика наложително ще мине през Народното събрание. Това, което е значимо за нас, е да защитим българската позиция по отношение на двустранния контракт със Северна Македония”, разяснява Бориславова.

„ В интерес на истината се опитахме в името на градивния разговор да обсъдим наболелите тематики във връзка с Северна Македония, актуализацията на бюджета. Всяка една от политическите партии препотвърди позициите си. Надяваме се на едни бъдещи дейности на дипломатите от външно министерство и реакция от Северна Македония”, съобщи пък депутатът от Има Такъв Народ Станислав Балабанов.

Другата тематика, която е била разисквана на съдружния съвет, е актуализацията на държавния бюджет.

„ В седмицата 6-10 юни ще се постараем тематиката да бъде прегледана на първо четене в комисия ", сподели Бориславова. Освен това сътрудниците разговаряли и по какъв начин да подобрят законодателната активност на обединението. Управляващите нееднократно бяха подложени на критика, че са съумели да внесат в Народното събрание половината на законопроектите на опозицията.

" Това, което следва, е значимо както за пенсиите по този начин и за всички други антикризисни ограничения, които се гласоподаваха на предходния съвет. Заложихме периоди по кое време актуализацията би трябвало постъпи в Народно събрание, по какъв начин депутатите ще работят дружно. Говорихме за нуждата експертните Коалиционни препоръки да се привикват в по-ясен график, с цел да няма напрежение ", изясни шефката на кабинета на премиера.

" Друга значима тематика беше Плана за възобновяване и резистентност. На Народно събрание му се обрисува да извърши извънредно тежка дейност– да одобри над 20 законодателни промени, които са социално-чувствителни. Става дума за дългогодишно отлагани реформи”, добави Бориславова.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР