Темата за развитието на роботите и завземането на работните места

...
Темата за развитието на роботите и завземането на работните места
Коментари Харесай

Новите професии след като роботите вземат сегашните

Темата за развиването на роботите и завземането на работните места на хората не е нова. Според прогноза на компанията Cognizant през идващите най-много 15 години 12% от всички работни места в Съединени американски щати ще бъдат сменени от роботи. Това обаче не значи, че наложително всички тези хора ще останат без работа. Cognizant предвижда, че все по-широкото нахлуване на роботи ще сътвори напълно нови специалности за хората.

Компанията е разгласила цялостен отчет по тематиката. В него тя показва над 20 специалности, които може да се окажат ново занятие за хората. Сред тях има предстоящи прогнози, като да вземем за пример анализатори на данни, експерти по работа и ръководство на роботи и машини с изкуствен интелект, техници и други

В прогнозата обаче са посочени и някои по-необикновени специалности. Например брокер на персонални данни. И сега фирмите поставят големи старания, с цел да събират персоналните данни на потребителите. В бъдеще самите те ще могат да ги продават посредством брокери, които пък ще наблюдават по какъв начин информацията се употребява и от кого.

Друга известна специалност може да бъде компаньон на възрастни хора. С увеличението на продължителността на живота, ще има от ден на ден самотни възрастни хора. Те ще имат потребност от човек, който просто да ги съпровожда на разходки и да води елементарни диалози с тях.

Нова специалност ще бъде и анализаторът на киберградове. Все повече градове ще употребяват цифрови технологии и стотици милиони датчици, с цел да се развиват и поддържат. Ще има потребност и от експерти, които да могат да проучват данните и да взимат съответните решения.

Друга нова кариера ще бъде " Здравен механик ". Вместо хората да вървят на доктор, изключително за по-малки проблеми, здравният механик ще отива при тях и дружно благодарение на интелигентни устройства и изкуствен интелект ще може да слага диагноза и да прави разнообразни операции.

Дигитален шивач. Хората ще купуват от ден на ден облекла по интернет, а уцелването на точния размер постоянно ще е мъчно. За да улеснят купувачите и да понижат броя на върнатите поръчки, онлайн магазините ще могат да употребяват цифрови шивачи. Това ще са хора, които ще отиват при клиентите и със специфични устройства ще взимат техните ограничения с огромна точност. Така магазините ще могат да избират допустимо най-точния размер за всеки клиент и да понижат върнатите поръчки.

С навлизането на цифровите валути и новите средства и способи за разплащания, доста хора ще се окажат много комплицирани. Затова ще има още една нова специалност на експерти, които ще образоват хората на новите технологии и ще им оказват помощ да ръководят финансите си по-добре.

Сред по-футуристичните специалности е персонален куратор на мемоари. Тъй като се чака хората да живеят все по-дълго, на тях ще им е мъчно да помнят всички забавни прекарвания. Освен това има и доста болести, които разделят хората със спомените им. Личните куратори на мемоари ще оказват помощ на хората, като първо чуят и научат за съответните мемоари, а по-късно ги пресъздадат в реалистични виртуални симулации./ vesti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР