Темата за присъединяването ни към Шенген е на дневен ред

...
Темата за присъединяването ни към Шенген е на дневен ред
Коментари Харесай

МВнР: Влизането ни в Шенген трябва да стане част от дневния ред в ЕС

" Темата за присъединението ни към Шенген е на дневен ред от над десетилетие. Страната ни е изпълнила критериите за присъединение още през 2011 година Присъединяването се оказа не толкоз механически въпрос, колкото политически въпрос, за което е нужен цялостен консенсус, с цел да можем да станем пълновръстен член на Шенген. България поддържа деен разговор със всички скептично настроени страни членки и работи самодейно. "

Това съобщи заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев по време на брифинг в Министерство на външните работи, съобщи БГНЕС.

Коджабашев изясни, че ще работят интензивно по това страната да влезе в Шенген до края на годината. Той съобщи, че България поддържа деен разговор със всички скептично настроени страни членки и работи самодейно.

„ Пример за това е, че България и Румъния поканиха екип от специалисти от Европейска комисия, който на място да се срещнат по какъв начин и двете страни ползват шенгенското законодателство. Инициативата бе подета от нашата страна ”, акцентира той.

Коджабашев акцентира, че се прави нужното да се трансформират скептичните настройки, тъй че до края на годината да бъде взето политическо решение от съвета на Европейски Съюз, тъй че да бъде отстранен контролът от границите на страната ни.

Той изясни, че към този момент има позитивни настройки от някои до момента скептично настроени страни членки.

„ Парламент на Дания преди 2 месеца даде зелена улица на датския парламент. Дания ще ни поддържа ”, сподели той.

През идващите месеци ще има съответни стъпки, който ще се подхващат.

Коджабашев сподели, че България и Румъния изготвят презентации по отношение на степента на използване на шенгенското право.

„ Те ще бъдат показани при започване на идващия месец на страните членки, а в края на месеца идва комисията от специалисти. Те ще създадат инспекция и ще рапортуват на Европейска комисия, която ще ги оповести. На база на презентациите на България и Румъния, въпросът с присъединението на двете страни да влезе в дневния ред на Европейски Съюз през месец декември ”, съобщи той.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР