Темата за недостига на медици у нас бе горещо дискутирана

...
Темата за недостига на медици у нас бе горещо дискутирана
Коментари Харесай

SOS в НС: 30 000 са лекарите у нас, 62% са над 50-годишни

Темата за дефицита на медици у нас бе горещо дискутирана в Народното събрание. Около 30 000 са лекарите в България, стана ясно по време на разискванията, инициирани от Движение за права и свободи. Според Джевдет Чакъров сега има свръхспециализация в някои специалности, само че дефицит в други медицински специалности. Също по този начин се следи и неравномерно систематизиране по райони.

Над 62% от лекарите са над 50 години, стана ясно от думите му. Основно в доболничната помощ работят лекари в пенсионна и предпенсионна възраст. Необходимо е да се обмислят разнообразни разновидности за образование и задържане на медицинските фрагменти у нас, съгласно Чакъров. Около 90% е дефицитът на медицински сестри у нас.

От Движение за права и свободи желаят съответни ограничения за развиване на медицинските фрагменти.

По думите на Костадин Ангелов от ГЕРБ медиците отпътуват в чужбина освен поради по-високите заплати, само че и поради съществуването тук-там в детските градини и други Нека да помислим по какъв начин да закараме лекарите и медицинските сестри, където има най-голяма потребност от тях, прикани той. Има Такъв Народ ще внесе законодателни промени, които да разрешат засилен надзор на принципала върху ръководството на лечебните заведения.

Освен това Ивайло Христов желае мандатност на шефовете на лечебни заведения. Здравеопазването от тук нататък ще бъде доста променено, счита лекар Александър Симидчиев. Проф. Асен Балтов от ГЕРБ желае 100% субсидиране на изчезналите специалности. Здравният министър проф. Асена Сербезова благодари на депутатите за проведената полемика.

В центъра на здравната система би трябвало да е пациентът, а главните проблеми са фрагментите и електронното досие. Държавата може да сътвори условия, само че не може да сътвори всички вероятни условия, съгласно нея. Тя желае всички дружно да намерят решението на казуса.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР