Темата за недекларираният труд е от изключително значение за всички

...
Темата за недекларираният труд е от изключително значение за всички
Коментари Харесай

Бисер Петков: Проблемът с недекларирания труд е от изключително значение за всички и засяга целия трудов пазар

Темата за недекларираният труд е от извънредно значение за всички нас. Проблемът визира всички на трудовия пазар, защото служащите не могат да се употребяват от отбрана. Често пъти при трудови злополуки се оказва, че чиновниците са без трудови контракти. Полагането на подобен труд води до намаление качествата на пазара на труда и води до нелоялна конкуренция. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на кръгла маса на тематика "Превенция и ограничение на недекларираната претовареност в България “, съобщи кореспондент на Novini.bg.

„ Всички държави-членки одобряват като сериозен проблем недекларирания труд. Именно по тази причина се приема като позитивна стъпка основаването на нов надзорен орган на Европейски Съюз “, добави Петков.

Според изнесените данни, равнището на недекларирания труд в България е 15,9%. В същото време се регистрира наклонност към понижаване, както и на сивата стопанска система. Това се регистрира и от Европейска комисия. България е под междинните равнища на недекларирания труд за Европейски Съюз, който е над 16%, стана ясно от думите на Петков.

„ За справяне с този проблем е значимо партньорството сред институциите. Нужно е полагане на напъните от всички за предварителна защита на недекларираната претовареност, както и усилване на публичната непоносимост “, акцентира общественият министър.

„ Надявам се напъните ни да дадат резултат и да се подкрепи стопанската система, както и да се защитят по-добре правата на работещите “, приключи Бисер Петков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР