Темата за най-заможните хора в света винаги е актуална, като

...
Темата за най-заможните хора в света винаги е актуална, като
Коментари Харесай

Милиардерите на Балканите, които контролират активи за близо $68 милиарда

Темата за най-заможните хора в света постоянно е настояща, като класацията на милиардерите в света постоянно е динамична със загубите на едни и облагите на други. Обикновено обаче говоренето за тази група хора постоянно е обвързвана с известните имена в листата, като Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Джеф Безос в Щатите, Карлос Слим в Мексико, Амансио Ортега и Бернар Арно в Европа.

Какво обаче можем да кажем за най-богатите хора на Балканите? Според Forbes те държат впечатляващата сума от близо 68 милиарда $ при започване на 2018 година, а 84% от тези активи са съсредоточени в ръцете на милиардерите в Турция.

Те имат общо над 57 милиарда $ при започване на годината или повече, в сравнение с българската стопанска система е произвела за миналите 12 месеца .

Турските милиардери са и най-многобройни в класацията за тази година - общо 36 души. Гърция е показана от четирима, а Румъния - от един. Ето и кои са те:

Турция: 36 души с общо $57,1 милиарда

Милиардер номер 1 на Балканите е притежателят на колосът в хранителната промишленост в района Ulker Biscuit Мурат Юлкер . В началото на 2018 година положението му се пресмята на 4,8 милиарда $. Компанията Ulker Biscuit е най-голямата в холдинга Yildiz, ръководен от Юлкер, като тя изнася за над 100 пазара, в това число за България.

 Мурат Юлкер
Източник:

Мурат Юлкер

С малко по-малко разполага Ерман Иличак , който развива активност в региона на строителството. Неговото благосъстояние се пресмята на 4 милиарда $. Иличак е притежател на Ronesans Construction, която оперира в Източна Европа, Близкия Изток и Централна Азия.

 Ерман Иличак
Източник:

Ерман Иличак

Трети по благосъстояние в Турция е притежателят на FIBA Holding Хусну Юзейгин . Той има 2,9 милиарда $, а ръководената от него група е с активност в региона на финансите, имотния бранш, както и в търговията.

Най-богатата жена в Турция пък е Семахат Севин Арсел , която има активи на стойност от 2,6 милиарда $. Тя е част от империята на турската фамилия Коч. Арсел е член на борда на шефовете на Koc Holding.

Гърция: 4 души с общо $9,6 милиарда

Най-богатият човек в Гърция е притежателят на интернационалната банкова група EFG International Спирос Лацис . Основаната през 1995 година компания е със седалище в Цюрих и оперира на 40 пазара. Лацис има 3,2 милиарда $.

 Спирос Лацис
Източник:

Спирос Лацис

Втори след него с 2,8 милиарда $ в сметката си е наследникът на гръцкия корабен магнат Ставрос Ниархос - Филип Ниархос. Той е член на борда на Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк, като има в завещание богата сбирка от творби на изкуството. Смята се, че в нея има произведения на Пикасо, Ван Гог и Анди Уорхол.

В листата с най-богатите гърци влизат още Аристотелис Мистакидис , който има присъединяване в интернационалния колос в търговията със първични материали Glencore, както и предприемачът с активност в петролната и газова промишленост Вардис Вардиноянис . Двамата имат надлежно 2,5 и 1,1 милиарда $.

Румъния: 1 човек с 1,2 милиарда $

 Йон Тириак
Източник:

Йон Тириак

Познатият като " Булдозерът от Брашов " Йон Тириак е най-богатият румънец със своите 1,2 милиарда $. Той е някогашен професионален тенисист и хокеист. Тириак стартира личен бизнес в Германия, а след 1990 година основава първата частна банка в северната ни съседка Banca Tiriac. Той има огромна сбирка от първокласни коли, в това число шест Rolls Royce Phantom.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР