Темата за мобилизация в Българската армия, каквато няма, за пореден

...
Темата за мобилизация в Българската армия, каквато няма, за пореден
Коментари Харесай

Лансира се новина за тайна мобилизация в България, МО изпраща повиквателни. Оказа се…

Темата за готовност в Българската войска, каквато няма, за следващ път разбуни духовете във Фейсбук.
Миналата седмицата фотография на документ – повиквателна заповед, бързо се популяризира в обществената мрежа. Към нея е прибавен роман на получателя ѝ, който е заинтригуван от получената заповед, макар че, по думите му, не е част от редиците на армията към този момент пет години.
След извършен диалог във Военното окръжие изводът на получателя на повиквателната, че „ от готовност и бойното поле към този момент ме дели единствено решение на Народното събрание (НС) “.

Твърдение: Изпращат повиквателни за готовност
Както през 2022 година, по този начин и в този момент от Министерство на защитата (МО) прецизират, че единствено и само след решение на Народното събрание и декрет на президента може да се разгласи готовност. Това може да се види и в Закона за защитата и въоръжените сили:

Документа може да видите!
С решение на Народното събрание са избрани военните формирования и структурите от въоръжените сили за допълнение във военно време, както и тяхната бройка, която не е закрепена, а се актуализира по предложение на Комисията по защита.
Длъжностите се попълнят с жители, водещи се на боен доклад, които са били на военна работа, имат приключена военна подготовка или имат гражданска компетентност, нужна за мобилизационно предопределение – в резюме, запасни.
Комплектуването на военните формирования се поддържа като от време на време се подменят запасни и техника-запас, според условията на Закона за запаса на въоръжените сили на Република България (ЗОВС). Тази активност е възложeна на Централното военно окръжие (ЦВО) и военните окръжия в страната, които всяка година актуализират базата данни за хората от запаса и запаса, които се водят на боен доклад.
За тази цел те изпращат повиквателни заповеди за предоставяне на мобилизационно предопределение за военно време до жителите, само че не ги вземат на действителна военна работа и не ги активизират. Гражданите, които получат повиквателна, би трябвало да се явят в съответното военно окръжие по местоживеене.
„ Според основаната организация от ЦВО подмяната на запасни и техника-запас се прави главно през месеците февруари, март, април, август, септември и октомври посредством изпращане на вести до запасни и притежатели на техника-запас без мобилизационно предопределение за явяване персонално във военните окръжия, където на място получават повиквателна заповед и им се коментират аргументите за нейното връчване.
При несъблюдение на някои от отговорностите от страна на запасен или притежател на техника-резерв, те носят административно-наказателна отговорност “, прецизират от МО.
От ведомството акцентират, че тази активност е рутинна за военните окръжия и всяка друга информация от показаната е погрешна и изопачена.
Заключение
Изпращането на повиквателни заповеди е рутинна активност на Централното военно окръжие и неговите структури в страната. Няма връзка с военния спор в Украйна, прецизира БНР.
Налага се поради актуализацията въз основата данни (подмяна на запасни и техника-запас), според условията на Закона за запаса на въоръжените сили. Твърдението, че се изпращат повиквателни за оповестена готовност е НЕВЯРНО .
Подобни изказвания за подготвяна или настояща готовност не дават отговор на истината.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР