Темата за минималната работна заплата (МРЗ) традиционно предизвиква разгорещени дискусии.

...
Темата за минималната работна заплата (МРЗ) традиционно предизвиква разгорещени дискусии.
Коментари Харесай

Каква е правната уредба на минималната работна заплата


Темата за минималната работна заплата (МРЗ) обичайно провокира разгорещени полемики. В последните месеци те са фокусирани и върху новата Директива на Европейския парламент и Съвета по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейския съюз.

Следва да се означи, че Директивата не дефинира съответно ниво на МРЗ, което страните членки да доближат. В идващите две години тези от тях, които имат законоустановени МРЗ (в това число и България), би трябвало да вкарат процедурна рамка за определянето и актуализирането им .

При определянето на минималната работна заплата страните членки следва да съобразят минимум покупателната дарба на законоустановените минимални работни заплати, като се взема поради издръжката на живота. Също по този начин общото ниво на работните заплати и тяхното систематизиране, както и темпа на напредък на работните заплати и дълготрайните нива и развиването на националната продуктивност . Насърчава се груповото преговаряне за установяване на работните заплати.

Експертът по трудово право доктор Тодор Капитанов напомня къде, за какво и по какъв начин се контролира тя, за какви отговорности и заплащания може да служи като измерител, какво е икономическото й значение за работодателите и за полагащите наемен труд лица.

 istock istock
МРЗ кардинално се ползва за най-ниско квалифицирания труд и съставлява един обезпечен най-малко на средства за прехрана на заетите с подобен труд лица и техните фамилии . Затова от време на време тя се отбелязва и като „ минимална цена на труда “ - избрана на часова, дневна или месечна база.

В България МРЗ се дефинира с разпореждане на Министерския съвет, според което от 01.01.2023 година размерът на минималната месечна работна заплата за страната стана 780 лева, а на минималната часова работна заплата - 4,72 лева при естествена дълготрайност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица . Размерът на минималната месечна работна заплата се дефинира за цялостен работен месец.

Това значи, че страните по заварени и нововъзникващи трудови правни отношения за цялостно работно време не могат да договарят заплати, по-ниски от посочената сума. Такава спогодба би била недействителна заради несъгласие със закона.

При определянето на минималната работна заплата за страната се регистрират потребностите на трудещите се и на техните фамилии, цената на живота и промените в него, общото ниво на работната заплата в страната, системата на обществено подкрепяне, нивото на живот на другите обществени групи, икономическите фактори, включително условията за икономическото развиване на страната, нивото на продуктивността на труда и поддържането на оправдано ниво на заетостта.

 istock istock
Съгласно интернационалното право, детайлите, които би трябвало да бъдат взети поради при определянето на равнището на минималната работна заплата, следва да включват, доколкото е допустимо и оправдано по отношение на националните практики и условия, потребностите на служащите и техните фамилии, като се вземат поради общото ниво на заплатите в страната, разноските за живот, компенсациите за обществено обезпечаване и относителният витален стандарт на други обществени групи. Също по този начин и икономическите фактори, в това число условията за икономическо развиване, равнищата на продуктивност и желанието за реализиране и поддържане на високо ниво на претовареност.

Процедурите за определянето и изменението на минималната работна заплата наложително би трябвало да плануват изчерпателни съвещания със заинтригуваните представителни организации на служащите и чиновниците и на работодателите.

Справка:

Постановление № 497 на Министерския съвет от 29.12.2022 година, от 01.01.2023 година

член 10, алинея 2 от Наредбата за договаряне на работната заплата от 1991 година

Конвенция № 131 на Международната организация на труда за установяване на минималната работна заплата, призната на 22.06.1970 г.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР