Темата за липсата на медицински хеликоптери стана особено актуална заради

...
Темата за липсата на медицински хеликоптери стана особено актуална заради
Коментари Харесай

Въздушните линейки: Кога, как и дали? frognews.bg

Темата за неналичието на медицински хеликоптери стана изключително настояща поради тежките произшествия в планината през последните години, лишили човешки животи. Спасителните интервенции продължиха часове. За закупуването на въздушни коли за спешна помощ обаче се приказва в политическото пространство години наред. 

Шест медицински хеликоптера трябваше да бъдат купени, откакто през юли предходната година бе оповестена социална поръчка от постоянното държавно управление на Кирил Петков. По проект до 1 септември 2023 година България трябваше да обезпечи оборудването за всичките 6 хеликоптера, а до 1 декември същата година да получи и първата машина. Служебното управление на министерството на опазването на здравето обаче приключи процедурата поради единствения претендент в състезанието - италианската компания “Леонардо ", която е предложила по-висока оферта от оптимално заложената в процедурата.

Служебното държавно управление реши да купува 6 медицински хеликоптера в процедура по директно договаряне без стартиране на социална поръчка.

В началото на предишния месец здравният министър Асен Меджидиев даде обещание, че България ще има медицински хеликоптер до края на септември. Той обаче твърдеше, че се приготвя нова процедура за социална поръчка, която следва да бъде пусната през февруари и да бъде поета от Държавния авиационен оператор.

Войната с " България Хели Мед Сървис "

Държавното сдружение " България Хели Мед Сървис " беше основано с капитал от 3 млн. лв. в последните дни живот на държавното управление на Кирил Петков. То бе основано към Министерството на превоза и известията и трябваше да бъде лицензирано като авиационен оператор. За съществуването на сдружението се разбра в последния миг, когато бе обявено, че депутатът от " Продължаваме Промяната " Георги Гвоздейков напуща групата, с цел да оглави новата конструкция.

Дружеството бе закрито  от служебното държавно управление с претекст, че не е свършило работата си. 

" Изминалите месеци от основаването на комерсиалното сдружение „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД, на което е предоставено осъществяването на услуга от общ стопански интерес – полети за обезпечаване на въздушен превоз за потребностите на незабавната здравна помощ, не дават оптимистична вероятност за реализацията на този извънредно значим за страната и обществото план ", разясняват от служебното държавно управление.

Идеята на служебното държавно управление бе точно Държавният авиационен оператор да поеме задачата на " България Хели Мед Сървис ". Според Георги Гвоздейков обаче хеликоптери няма да има, тъй като Държавният авиационен оператор няма правото да прави тази активност. 

 

“Дружеството беше закрито дни преди да подпишем контракта за доставки на хеликоптера. Имаше две предложения. Бяхме в последната фаза на отменяне на тъжба. Фирмата, обжалвала, е с 200 лв. капитал и се занимава с аудиовизуална техника “, разяснява Гвоздейков пред bTV.

 

“Най-реалистичният период беше да подпише контракта на 1 март. България щеше да има хеликоптер и екипаж от април. Сега всичко би трябвало да се стартира изначало “, добави Георги Гвоздейков.

 

Според него няма претекстове за закриването на компанията и става дума за бойкот.

Междувременно страната твърди, че до края на декември идната година ще има един, изцяло оборудван хеликоптер.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР