Темата за Конституцията на България е особено актуална през последните

...
Темата за Конституцията на България е особено актуална през последните
Коментари Харесай

Събраха всички български конституции в книга |

Темата за Конституцията на България е изключително настояща през последните месеци. Нарастват полемиките по разнообразни нейни аспекти, нараства рецензията по неин адрес, нараства и визията, че тя може да бъде панацея за проблемите пред страната. За необятната публика обаче това си остава една далечна тематика, изключително що се касае до задълбоченото ѝ разглеждане.

Това описват от съдружие „ Българска история ", които издадоха книга с цялостните и истински текстове на четирите конституции на Третата българска страна – Търновската от 1879 година, Димитровската от 1947 година, Живковската от 1971 година и актуалната от 1991 година Четивото е потребно и за експерти, защото показва безусловно всички конституционни промени през годините.

Всяка конституция е предшествана от исторически коментар на доктор Владимир Станев – учител в катедра Нова българска история в Софийския университет. Въведението пък съставлява политически и институционален обзор с създател доктор Милен Любенов – учител по конституционно право в Алма Матер, и дава отговор на редица значими въпроси, касаещи четирите съществени закона.

Особено любопитна за читателите е частта, в която са подбрани фрагменти от стенографските дневници на Народното събрание, свързани с полемиките към приемането на съответната конституция, допълват от издателството. Чрез тях те могат да се допрян до духа на епохата и да почувстват паниките и алтернативите, които предшествениците ни са имали при оформянето на главния закон.

В увода на „ Българските конституции ", съставителят доктор Теодор Борисов написа:

Надеждата ни е, че тази книга ще даде една по-ясна визия и ще способства за по-доброто схващане на комплицираната конституционна материя. Не бива да забравяме, че конституцията съставлява публичен контракт, даващ трайна гаранция за правата и свободите на жителите и в случай че от миналия исторически опит може да изведем някаква поука, то тя е, че смяната на този публичен контракт би трябвало да се предшества от необятен публичен спор с дейното присъединяване на професионалната и академична общественост.

Луксозното издание е към този момент налично на книжния пазар, както и в.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР