Темата за изкуствения интелект е изключително важна на фона на

...
Темата за изкуствения интелект е изключително важна на фона на
Коментари Харесай

Петър Витанов: Най-важният въпрос при развитието на изкуствения интелект е как да съхраним човешките права


Темата за изкуствения разсъдък е извънредно значима на фона на военните дейности, които се водят на километри от нашата граница. Това сподели ръководителят на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов по време на конференция за изкуствения разсъдък, която Българската телеграфна организация провежда в границите на самодейността " Български гласове за Европа ".

„ Темата набира огромна известност в Европейския парламент, тъй като изкуственият разсъдък към този момент се употребява във всяка сфера на живота ни. Това е нашето бъдеще. Затова Европейската комисия предлага основаването на Закон за изкуствения разсъдък, в който би трябвало да се даде отговор доколко би трябвало да позволим на нововъведенията да заместят човешкото наличие. Най-важният въпрос е по какъв начин да съхраним главните човешки права – правото на свободно изложение, на митинг, на опазване на анонимност, презумпцията за невиновност до доказване на противното “, означи Петър Витанов.

Самият закон се пробва да даде формулировка какво съставлява изкуственият разсъдък, също къде и по какъв начин се употребява и по какъв начин това да не става за сметка на съществени човешки права.

„ Има риск, който е недопустим и който е обвързван с сигурността и правата на жителите “, акцентира представителят на социалистите в Екологичен потенциал.

„ Биометричната идентификация на публични места е неприемлива, тъй като нарушава редица права и свободи “, добави Петър Витанов и даде образец: „ Кой ще отиде на митинг, да вземем за пример, в случай че има опасения, че ще бъде сниман, таргетиран и работодателят му ще може да види какви са политическите му пристрастия “.

Евродепутатът разяснява, че огромните провокации в Европейския съюз са свързани с това по какъв начин да бъдат предпазени тези права, без да се забавя темпът на нововъведения.

„ В момента Европа изостава от Съединени американски щати и Азия в вложенията в изкуствен интелект, само че съм уверен, че още веднъж ще се трансформира в водач “, сподели Витанов, който работи извънредно интензивно по законодателството, обвързвано с изкуствения разсъдък в границите на Европейския парламент.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР