Темата за еврозоната обедини ляво, дясно и център в политическия

...
Темата за еврозоната обедини ляво, дясно и център в политическия
Коментари Харесай

Борисов и Домбровскис: До една година България може да е в ERM II

Темата за еврозоната сплоти ляво, дясно и център в политическия набор. В полемиката " България в еврозоната. Икономическата логичност против митовете ", участваха дружно Сергей Станишев, Бойко Борисов и Ева Мейдел.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Домбровскис: България може да влезе в чакалнята на еврозоната до месеци

Разговорите сега се концентрират върху финансовия и банковия бранш, разяснява заместник-председателят на Европейска комисия пред Българска национална телевизия
26 апр 2018
Кристалина Георгиева: Еврозоната е положителна за кандидатурата на България

Опасността от нова дългова рецесия в бедните страни е сериозна, уточни шефът на Световната банка
23 апр 2018
Баварската опасност за България

Новият министър председател на Бавария евентуално ще дефинира позицията на Германия по отношение на приемането на България в еврозоната
21 мар 2018 До месец България ще получи от Европейската централна банка пътна карта, която обрисува главните стадии на процеса до присъединението й към валутния механизъм ERM II, или по този начин наречената чакалня на еврозоната. А до една година страната може да е влезнала в предверието. Това стана ясно от изявлението на премиера Бойко Борисов. Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис удостовери хоризонта, въпреки че малко по-рано говореше за месеци. Другата вест е, че европейските институции упорстват България първо да се причисли към банковия съюз и едвам тогава да влезе в ERM II.

Четвъртък, ден за евроразговор

Борисов даде изказването си по време на полемиката "България в еврозоната. Икономическа логичност против митовете ", проведена от водача на ПЕС Сергей Станишев и Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕН.

Домбровскис, който през днешния ден е в България, беше представен в известие на президентството след срещата му с Румен Радев. От него излиза наяве, че България към този момент е получила план на пътна карта от ЕЦБ. Държавният глава пък е изтъкнал, че стратегическата вероятност на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невероятно да се случи без присъединение към еврозоната.

В рамките на днешния ден се организират три разнообразни събития на тематика България и еврозоната, като за първи път от доста време насам представители на разнообразни политически сили се сплотиха към визията, че моментът да се кандидатства за преддверието на еврозоната е в този момент. Другата година предстоят избори за нов европарламент, ще бъде заменен и президентът на ЕЦБ, а в това време в еврозоната текат процеси на по-дълбока интеграция и на престриктуриране.

До месец не, до година

"В рамките на месец ще получим пътна карта, ще проведем тихи договаряния, знаете, че банкерите не обичат шума, и съм оптимист, че в границите на година може да се поздравим (за ERM II - бел. ред.). В рамките на месец няма обаче по какъв начин да стане. Иска ми се, само че няма да стане. Знаете, че има доста страхове в Европа сега ", съобщи Бойко Борисов.

По думите му в картата се изяснява, че като тръгнем по пътя, ще го приключим и има в нея периоди и критерии. "Предварително се оправдавам на Марио Драги и ЕЦБ, че осветлихме малко тематиката ", съобщи министър председателят.

"Министър-председателят е загатнал през днешния ден период от година и аз бих се съгласил с оценката му ", разяснява по-късно по време на цивилен разговор на тематика "България в еврозоната ", проведен от представителството на Европейска комисия в София, Домбровскис в отговор на въпрос за по-конкретен период за влизането на България в преддверието на еврозоната. В изявление за Българска национална телевизия единствено ден по-рано той изясни, че "става дума по-скоро за месеци, в сравнение с за години ".

В началото на тази година финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че страната ще подаде кандидатурата си за "чакалнята " доникъде на 2018 година Тази поръчка той удостовери през седмицата пред списание Investor Digest.

Банковият съюз като изискване

От думите на премиера се разбра и още нещо - че от България се желае първо да направи крачка в посока банковия съюз. "В тази пътна карта има периоди и критерии. Това, което желаят от нас, е първо да влезем в банковия съюз, а по-късно в чакалнята на еврозоната. А ние желаеме първо да влезем в чакалнята и един ден по-късно в банковия съюз ", съобщи министър председателят пред публицисти.

Домбровскис означи, че страната има стъпки, които първо би трябвало да предприеме. По отношение на фискалната политика България е добър образец измежду страните в Европейски Съюз - с уравновесен бюджет и невисок държавен дълг. От думите на Домбровскис също стана ясно, че диалозите сега се концентрират върху финансовия бранш и присъединението на страната към банковия съюз. Позицията на България е по-скоро резервирана по този въпрос - финансовият министър Владислав Горанов отбелязва в изявление за списание Investor Digest, че страната е подготвена да поеме ангажимент за банковия съюз след присъединението към ERM II и преди влизането в еврозоната, само че не по-рано.
Тази седмицатемата коментираи еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси пред "Дневник ". Той споделя, че приветства ентусиазма на България за присъединение към еврозоната, само че е значимо да има освен официално, а и действително равнене със страните с единна валута, тъй като България би трябвало да е добре готова за приемане на еврото и да е несъмнено, че ще продължи с напъните си и по-късно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР