Темата за евентуалното нахлуването на Русия в Украйна отново поставя

...
Темата за евентуалното нахлуването на Русия в Украйна отново поставя
Коментари Харесай

Нефтът и природния газ формират отрицателното ни търговско салдо с Русия

Темата за възможното нахлуването на Русия в Украйна още веднъж слага на дневен ред и въпроса за отражението на подготвяните от Европейски Съюз и Съединени американски щати наказания върху комерсиалните връзки на България с тази страна.

Още повече, че малко под

70% от съветския  внос у нас  се образува от минерални артикули и горива,

което и образува огромния негативен търговски недостиг на страната ни. Останалата част от импорта се състои от първични материали, материали и произведения на машиностроенето.

Русия е един от главните външноикономически сътрудници на България. Външнотърговската активност сред двете страни се контролира от договореностите сред Руската федерация и Европейския съюз.

След 2014 година, след наложените сакции против Русия поради анексията на Крим, стокообменът ни понижа двойно, като през последните години се задържяа на равнището от към 4 милиарда През пандемичната 2020 година търговията ни понижа с 37.8% по отношение на 2019-а като Руската федерация образува 4% от общия стокообмен на България.

През предходната година се отбелязва възобновяване на стокообмена. Числата демонстрират, че за интервала сред януари и ноември компаниите от двете страни са обменили артикули за 2.99 милиарда евро, като е изцяло възможно  търговията ни да се върне на предковид равнищата.

В съпоставяне със същия интервал на 2020 година

двустранният стокообмен е повишен с 41.03 на 100.

Износът от България бележи слаб растеж с 1.6%, а вносът от Русия доста се е нараснал - с 50 %. В сегашната обстановка естествено и негативното комерсиално салдо за България пораства доста - то е минус 2.98 милиарда евро.

При систематичен разбор се следи, че максимален е българският експорт при стоките лекарства, полиспасти, хладилници, електрически батерии, препарати от типовете, употребявани за храна на животни и други.

По данни на Българска народна банка, към края на юни предходната година

размерът на вложенията от Русия възлиза на 2.38 милиарда евро,

което съставлява към 5% от всички инвестиции у нас. В ранглистата на задграничните вложители Русия заема девето място в България.

Нефтопреработващия комбинат „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД е най-голямото съветско влагане у нас. Освен това се знае, че доста руснаци са закупили през миналите години недвижими парцели в България.

През пандемичната 2020 година броят на съветските туристи посетили България понижа с 90.4% като у нас гостуваха 43 138 души, а Русия заема 12-то място по брой визити. След този спад в интервала от януари до ноември 2021-а визитите у нас са нарастнали със 186.3% до 119 168 индивида. Така Русия заема 9-то място по сбор визити.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР