Темата за двойното гражданство може би трябва да се прецизира.

...
Темата за двойното гражданство може би трябва да се прецизира.
Коментари Харесай

Според министъра на правосъдието темата с двойното гражданство трябва да се прецизира

Темата за двойното поданство може би би трябвало да се уточни. Тя е значима и то за българските жители по рождение, които имат и друго поданство. Една четвърт от българските жители са отвън територията на страната, би трябвало да намерим метод за приобщаването им в политическия живот. Може би това е подобен опит ”. Така правосъдният министър Атанас Славов разяснява измененията в Конституцията, свързани с опцията хора с двойно поданство да стават депутати.

В предаването „ Офанзива с Любо Огнянов ” Славов акцентира, че той не е взел участие в правенето на тези текстове и редакции. „ Процесът обвързван с двойното напълно се разви в Народното събрание ”, разясни той. Славов обаче сподели, че Конституционният съд ще реши дали е неточност да не се желае уседналост.

„ Не споделям, че няма риск – министрите, народните представители имат достъп до класифицирана информация ”, призна той. Славов обаче приема концепциите двойното поданство да бъде позволено единствено за страни от Европейски Съюз и НАТО. „ Като разбиране не съм надалеч от тази мисъл ”, сподели Славов.

Според него наредбата щеше да е по-ясна, в случай че категорично уреждаше хипотезата с българско поданство по рождение и вторично получено българско поданство.

Според него би трябвало да има прецизиране. „ Считам за значимо да ограничим поданството в нашите съдружници и сътрудници, от страни, които ни афишират за вражеска страна ”, сподели Славов.  

Правосъдният министър сподели още, че не се тормози, че текстове от Конституцията, ще бъдат дадени на Конституционен съд. „ Убеден съм, че основните промени, ще издържи на парламентарен надзор. Като министър на правораздаването за мен е значимо в правосъдната власт да са направени верните неща и съм уверен, че това е по този начин ”,каза Славов.

Правосъдният министър сподели още, че не се тормози, че текстове от Конституцията, ще бъдат дадени на Конституционен съд. „ Убеден съм, че основните промени, ще издържи на парламентарен надзор. Като министър на правораздаването за мен е значимо в правосъдната власт да са направени верните неща и съм уверен, че това е по този начин ”,каза Славов.

Относно опасенията, че с измененията прокурорите може да бъдат подложени на политически напън, посредством публичната квота в Прокурорския съвет, Славов сподели, че е било значимо да се подсигурява отчетност на прокуратурата наред с независимостта на съда. „ Това е допустимо точно през превъзходството на публичната квота в Прокурорския съвет. Самата Конституция споделя, че определените от Народното събрание би трябвало да са политически самостоятелни и неутрални. Тоест не депутати да станат членове на Висш съдебен съвет, а изтъкнати университетски фигури и експерти. Ще предложа и Висшият адвокатски съвет да предлага юристи, а Народното събрание да избира от тях ”, сподели Славов.

„ Прокурорският съвет ще се ръководи от член, определен от самия съвет ”, изясни той.

По думите му настоящи съдии ще могат да бъдат избирани през парламентарната квота. Според него даже ще е потребно и скъпо да има съдии, само че те ще са определени единствено през парламентарната квота. Славов не се тормози от капсулация на Съдебния съвет.

Същевременно беше уголемен кръгът от лица, от които президентът може да избира в предстоящ длъжностен министър председател, включен е и ръководителят на Върховен касационен съд. „ Аз в съвещание на Конституционната комисия направих рекомендация да отпадне това, тъй като не трябва правосъдната власт да се намесва в изпълнителната. Финалната редакция е по-добра от в началото импортираната ”, сподели Славов.

Министърът разяснява и рецензиите на президента Румен Радев против измененията, с които се лимитират пълномощията на президента при избор на длъжностен министър председател.

„ Изненадан съм от мощния език, който употребява президентът. На него му подхожда по-умерен изказ. Важно е за нашата конституционна система да няма центрове на безспорна власт, без значение дали ще е Народното събрание, президентът или изпълнителната власт ”, сподели правосъдният министър.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР