Темата за декарбонизация на икономиката и екологичния преход е особено

...
Коментари Харесай

Еврофинансиране за осигуряване на ВЕИ енергия за държавни и общински сгради

Темата за декарбонизация на стопанската система и екологичния преход е изключително настояща през последните години в подтекста на Зелената договорка на Европейски Съюз и задачите за климатична индиферентност, които би трябвало да реализират обособените страни до 2050 година В момента се създават районни проекти за обективен преход, които ще дефинират съответни ограничения за подкрепяне на тези елементи в страната, най-силно подвластни от изкопаеми горива, да преминат по-плавно през този развой на преструктуриране посредством икономическа диверсификация и преквалификация и обезпечаване на претовареност. Финансиране, подкрепящо прехода към нисковъглеродна стопанска система, ще бъде обезпечено и посредством дирек 2 Зелена България на Националния проект за възобновяване и резистентност. Мерки за енергийна успеваемост на жилищни и публични здания ще бъдат подкрепяни посредством Програма за развиване на районите 2021-2027 година, а за ресурсна успеваемост на предприятия - посредством Програмата за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията 2021-2027 година

В този подтекст е и стратегия " Възобновяема сила, енергийна успеваемост и енергийна сигурност " на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. В началото на годината бяха подписани контракти за безплатно финансиране за рехабилитация на системите за външно изкуствено осветяване с 20 общини, като претендентите за подкрепяне по процедурата бяха 107.
Набират се планове
В момента Министерството на енергетиката като оператор на програмата набира планове по две процедури. Те са ориентирани към общини и държавни институции и обезпечават 100% безплатно финансиране.

Първата процедура е за набиране на планове за енергийна успеваемост в здания на обща стойност 10.7 млн. евро и със период за кандидатстване 10 ноември 2021 година Целта е възобновяване на обществени здания и използване на ограничения за енергийна успеваемост по този начин, че постройките да се трансформират в такива с близо до нулево ползване. Минималният размер на помощта е 200 хиляди евро, а оптималният - 1.2 млн. евро. Проектите следва да плануват не по-малко от 55% от потребената (доставената) сила за отопление, изстудяване, вентилация, гореща вода за битови потребности и осветяване да е сила от възобновими източници, която да е създадена от оборудване в постройката или наоколо до нея. Проектите могат да включват само здания, в които са изпълнени ограниченията по градивно възстановяване/усилване, предписани като наложителни в техническото проучване на постройката.

Основната тежест на оценката е фокусирана върху следните критерии: отношение на годишните енергийни спестявания към годишното ползване на сила при базово положение вследствие на енергоспестяващите мерки; успеваемост на инвестицията за енергийна успеваемост като съответствие на нужната инвестиция в лв. към количеството спестени излъчвания парникови газове в тонове CO2 еквивалент на годишна база - I лева./tCO2 и Постигнат клас на енергопотребление.

Втората процедура е за потребление на геотермална сила за отопление или за отопление и изстудяване в здания, държавна или общинска благосъстоятелност, на обща стойност 3.4 млн. евро. Финансирането е сред 200 хиляди и 400 хиляди евро, а срокът за кандидатстване е 10 септември 2021 година Проектите могат да включват единствено здания, в които са изпълнени главните ограничения за енергийна успеваемост. Основни детайли от техническата оценка на плановете са успеваемостта на безвъзмездната помощ към конфигурираната мощ на оборудванията за отопление или отопление и охлаждане; успеваемост на помощта към прогнозното годишно произвеждане на сила за отопление и охлаждане; успеваемост на БФП към количеството спестени излъчвания на парникови газове вследствие на плана. Допълнително ще се дава бонус за каузи на геотермалната сила в крайната сила за отопление, изстудяване и горещо водоснабдяване след осъществяване на плана.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР