Темата за борбата с климатичните промени расте, като тя засили

...
Темата за борбата с климатичните промени расте, като тя засили
Коментари Харесай

Как Бундеслигата се справя в борбата с климатичните промени

Темата за битката с климатичните промени пораства, като тя ускори натиска върху клубовете от Бундеслигата за понижаване на въглеродните излъчвания. Клубовете станаха много дейни в това отношение, само че към момента няма тактика за цялата лига.

" Климатичните промени и устойчивостта тогава не бяха тематики, които стояха на дневен ред ", спомня си Хано Франке, връщайки се 25 години обратно и звучейки, като че ли се пробва да се отбрани.

Маркетинговият шеф на " Фрайбург " е в клуба от средата на 90-те години, време, когато отборът стана първият клуб в Бундеслигата, който стартира да подхваща ограничения за запазване на околната среда.

" Клубът не беше сигурен в личната си еднаквост, личната си ДНК ", изяснява Франке. " Но даже тогава градът одобри съществено тематиката за устойчивостта, тъй че изглеждаше разумно ние като футболен клуб да се включим. Много хора ни посъветваха да не го вършим. Тогава някои от нашите съветници ни предизвестиха, че сме " прекомерно зелени ".


© Associated Press

" Защитник на климата " написа на фланелката на " Майнц "

Една от основните хрумвания беше инсталирането на слънчеви панели на покрива на новата южна естрада. Това е нормална мярка по днешните стандарти, защото доста клубове от Бундеслигата създават лична слънчева сила, само че в средата на 90-те " Фрайбург " излезе с едни гърди напред.

" Поглеждайки обратно, клубът сподели доста храброст и увереност и постави основите на всичко, което последва ", споделя Франке с едвам прикриваща се горделивост.

Бундеслигата става зелена

Днес всички клубове от Бундеслигата са наясно с екологичните си отговорности, които могат да бъдат разграничени в четири съществени области: трафик и излъчвания, боклуци, вода и сила. Но на някои клубове им лишава повече време, като някои стават " по-зелени ", в случай че екологичните ограничения разрешават да бъдат спестени пари.

" Дълго време опазването на околната среда въобще не играеше роля във футбола ", споделя Томас Фишер от Deutsche Umwelthilfe, немска организация за отбрана на околната среда и потребителите, която организира постоянни изследвания на клубовете от Бундеслигата. " Но тези дни свършиха. "

Фишер към момента счита, че може да се направи повече. " Клубовете са чудесни в използването на зелени политики, когато не изискват никакви вложения в инфраструктура, като да вземем за пример потребление на зелена сила или инсталиране на LED светлини, които пестят сила. "

В последните години клубовете започнаха да усилват средствата за отбрана на климата повече или по-малко от личните си финанси или в съдействие с локалния бизнес. През март 2019 година 36 професионални клуба в Германия се събраха, с цел да обсъдят използването на екологични решения, само че към момента процесът не е съгласуван през Германската футболна лига (DFL).

Без обща тратегия

" Бундеслигата към момента няма общ проект за климата ", оплаква се Фишер, който би желал да види клубовете да сплотяват дейностите си за запазване на климата. " DFL е належащо да сложи екологични цели и да даде указания и насоки, с цел да помогне на клубовете да ползват съответни ограничения ". Понастоящем няма такива инструкции и DFL към момента не е дала отговор на въпроси, изпратени от " Дойче веле ".

В някои области клубовете към този момент ползват редица ограничения за запазване на околната среда. Те понижават отпадъците посредством разделно събиране и сервиране на питиета в рециклируеми чаши, пестят сила посредством инсталиране на слънчеви панели или потребление на LED осветяване, икономисват вода посредством събиране на дъждовна вода за напояване на терена и обезпечават тоалетни уреди за икономисване на вода. Но излъчванията, отделени при пътуванията до и от мачовете, остават проблем.

Емисиите при гостувания

Според изследване, извършено от консултативната организация за климата C02OL от името на немския публичен оператор Deutschlandfunk, футболните почитатели създават към 7 800 тона нездравословни излъчвания дневно. Ще са нужни 60 000 новозасадени дървета, с цел да се компенсира това количество въглероден диоксид, или над два милиона на сезон, и това без да бъдат взети под внимание полетите за по-далечни места.

В северната част на Германия " Вердер " (Бремен) дава образец с идея за придвижване без коли. " В Бремен почитателите могат да пътуват до стадиона на ферибот по поречието на река Везер ", изяснява Фишер. " Нещо повече - на колите е неразрешено да се доближават до стадиона или да паркират там ".

Това понижава количеството на въглероден диоксид, който се отделя във въздуха към стадиона. Фишер към момента е сериозен към клубове като " Майнц " и " Хофенхайм ", които считат, че са " въглеродно неутрални ". В отбрана на " Хофенхайм " клубът компенсира въглеродните излъчвания с стратегия за залесяване в Уганда. " Но това не взема решение никакви проблеми с отпадъците или излъчванията в самия " Хофенхайм ", подлага на критика Фишер.

 Протестите на
© Associated Press

Протестите на " Петъци за бъдещето " са чести в Германия

Обратно във Фрайбург локалният клуб се занимава с локални проблеми. " Фрайбург " си сътрудничи със Световния фонд за дивата природа (WWF) за природозащитни планове в Черната гора (Black Forest), гората, която заема забележителна територия в района. Проектът включва постоянно образование на локални деца и младежи за изменението на климата и по какъв начин те могат да живеят по-екологичен живот.

Служителите на клуба също биват обучавани. Дори и след 25-годишен опит " Фрайбург ", който се смята за " водач в промишлеността " в екологично чистия футбол, има още какво да научи и клубът остава отворен за нови хрумвания.

" Все повече организации и акции се свързват с нас поради репутацията, която изградихме след 90-те години на предишния век ", споделя Френке, който е удовлетворен от броя на младежите, които се обръщат към клуба с въпроси и предпочитание за противоположна връзка. " Дойдоха на посещаване от организацията " Петъци за бъдещето " и ние ги подкрепихме ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР