Темата, свързана с горската биомаса, за енергийни нужди е много

...
Темата, свързана с горската биомаса, за енергийни нужди е много
Коментари Харесай

Годишно в България се горят около 3 млн. кубика дърва за отопление

„ Темата, обвързвана с горската биомаса, за енергийни потребности е доста настояща и забавна на фона на обезпечаването на енергийната сигурност на Европа, която изисква оптималната диверсификация на източниците на сила. Дървесната биомаса е един от вероятните различни източници, а за България тя е един от най-важните източници на топлоенергия за популацията. “, стана ясно от заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов по време на конференция на тематика „ Биомаса и обективен енергиен преход “, проведена от WWF България.

Инж. Чамбов осведоми, че в страната се използват средногодишно към 2,8 – 3,0 млн. куб. м дърва за огрев. По думите му това ги прави един от главните възобновими енергийни източници и са от уверено значение за обезпечаване на енергийната сигурност на локалното население. „ Те са локална суровина, която обезпечава самостоятелност на доставките за популацията “, уточни още той и разяснява, че дървесната биомаса е енергиен източник с нулев въглероден отпечатък.

„ Изпълнителна организация по горите към Министерство на земеделието създаде и одобри Национален проект за деяние за сила от горска биомаса за интервала 2018-2027 година Това ни разреши да отчетем мощните и слабите страни при потреблението на биомаса у нас “, осведоми отрасловият заместник-министър. Той посочи още, че посредством него са избрани визия и задача за това какво желаеме да реализираме във връзка с устойчивото прилагане на дървесна биомаса за сила. „ Целта на този проект е да създаде една координирана политика за прилагане на този запас, като в него са включени 6 целта “, обясни инж. Чамбов. Първият e обвързван с стабилно произвеждане на биомаса като източник на сила, вторият е ориентиран към ефикасното произвеждане на сила от биомаса, третият е обвързван с декарбонизацията на сградния фонд и съдържа две ограничения. Едната е за прекосяване от самостоятелни към групови системи за отопление, а другата от фосилни горива към възобновими. Други три целта са свързани с политики, с образования, с повишение на знанията на обществото, разпространение.

Заместник-министърът уточни още, че използването на дървесна биомаса е със съществени обичаи у нас. Той разясни, че се надяваме в къси периоди страната и Европейски Съюз да намерят благоприятни условия в страните членки да има чисти и сигурни енергийни източници, които са локални и възобновими, тъй че да можем да използваме дървесината като суровина за други цели, а не главно за отопление. „ Усилията на Министерство на земеделието като максимален притежател на гори в страната и като надзорен орган, са ориентирани точно в тази посока “, заключи инж. Чамбов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР