Темата със закриването на Фонда за лечение на деца в

...
Темата със закриването на Фонда за лечение на деца в
Коментари Харесай

Д-р Стефан Константинов: Преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК политически е по-рисковано

Темата със закриването на Фонда за лекуване на деца в чужбина много се преекспонира, намирам я за неособено основна, не тъй като здравето на децата е несъществено, само че не мисля, че ще промени здравето на децата и опцията им да се лекуват в чужбина. Децата са здравноосигурени, страната заплаща, в случай че парите са малко, страната може да им даде още. Това почиства нещата кой в последна сметка заплаща. Това сподели в предаването „ 120 минути” някогашният здравен министър и сегашен шеф на онкологичната болница доктор Стефан Константинов.

По думите му Фондът е бил основан да е един гръмоотвод, тъй като непрестанно са се появявали проблеми и една организация, към която човек постоянно може да насочи гнева си.

В момента, с минаването към Касата, всички тези неща могат да минат към по-голямата институция, което чисто политически е по-рисковано, само че в случай че си гледат работата добре, няма да има проблем. Което го няма в България, ще го заплати в чужбина, добави доктор Константинов.

По тематиката за цените на медикаментите, той съобщи, че най-евтино лекарство не значи най-ефикасно .

„ Тук тънкостта е в това кой ще прави тази сметка. Има си съответната комисия за цени и за медикаменти, която се натоварва с тази цел. По света това го вършат съществени институти, с учени, с разбор, с следене на пациенти.

Моят прочит е, че би трябвало да се търси връзка сред цена и резултатност. Има медикаменти, които са неповторими и костват ужасно много”.

Като положителни неща в новата здравна промяна той уточни това, че осведомителна система се регламентира, нещата с финансовата дисциплинираност на болничното заведение са добре.

Доктор Константинов заяви, че в онкологичната болница са взели нови машини, нови техники на лекуване се вкарват –всичко, което е безрезултатно, неизгодно е отстранено.

Бяха натиснати някои ползи и тези хора се пробват в този момент да влияят в това число и със законови средства, само че за момента избирам да не влизам в този диалог. Когато болничното заведение работи, когато се оправя с неща, които биха заплашили живота на стотици хора, това носи огромно вътрешно удовлетворение”.

По думите на Стефан Константинов не е добре да се пререгистрират лечебните заведения , защото това ще хвърли системата в непотребен административен стрес.

Нереалистично му се вижда и разпоредбите за добра здравна процедура Лекарският съюз да ги напише за три месеца.

Той сподели, че чака да види каква ще бъде реакцията на депутатите, които ще би трябвало да вземат решение дали да има нови лечебни заведения. Това е от нещата, които са дискусионни, по думите му.

Точно това е огромният въпрос – и разноските се усилват, тъй като непрестанно се появяват нови лечебни заведения, само че казусът е, че X, Y и Z могат да предписват скъпото лекарство и го предписват необмислено, добави някогашният здравен министър.

Ние сме парламентарна република и Народното събрание е над всички нас, само че концептуално не съм уверен, че това е осъществимо, тъй като би вкарало депутатите в рубриката Изпълнителна власт. Решаването на това нещо е основно за развиването на здравната система, сподели още доктор Константинов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР