:• Големите технологични компании поддържат бизнес модела си чрез използване

...
:• Големите технологични компании поддържат бизнес модела си чрез използване
Коментари Харесай

Продуктът сме ние

:

• Големите софтуерни компании поддържат бизнес модела си посредством потребление на голямо количество персонални данни на потребителите.

• След абсурда с Фейсбук колосите от ден на ден се трансформират от " спасители " в " опасност ".

• Тежка регулация или даже делене на Фейсбук, Amazon и Гугъл ще има последици и за редица странични промишлености. Част от тематиката Икономика на персоналните данни
Пионерът в новите тех регулации

GDPR - регламентът на Европейски Съюз за персоналните данни наподобява като елементарно решение на рецесията с Фейсбук, само че занапред предстоят компликации
Още по тематиката
Как превъртяхме прехода

И още няколко тематики от новия брой на " Капитал "
20 апр 2018
Пионерът в новите тех регулации

GDPR - регламентът на Европейски Съюз за персоналните данни наподобява като елементарно решение на рецесията с Фейсбук, само че занапред предстоят компликации
20 апр 2018
Доналд Тръмп подреди инспекция на американските пощи поради Amazon

Технологичният колос употребява интензивно услугите на пощата, само че тя продължава да работи на голяма загуба
16 апр 2018
Когато господин Зукърбърг отиде във Вашингтон

Рекламодателите и вложителите могат да са по-спокойни след разпита на създателя на Фейсбук пред Конгреса
13 апр 2018
Какво научихме от чуванията на Марк Зукърбърг в Конгреса

Данните на изпълнителния шеф на Фейсбук също са попаднали в ръцете на Cambridge Analytica
12 апр 2018 Тази вест няма да излезе във фийда ви. Бизнесът на огромните софтуерни колоси сте вие. И това в действителност не е вест.

Технологичните компании поддържат от най-малко 10 години бизнеса си посредством данни от своите консуматори, с които да зареждат своите логаритми, да предсказват тяхното държание онлайн и да продължат да създават платформите си по този начин, че те да бъдат допустимо най-удобни и ефикасни. Скандалът Cambridge Analytica, при който стана ясно, че компанията за политически разбори е достигнала до персоналната информация на 87 млн. Фейсбук консуматори посредством външно приложение, обаче преля чашата на публичното самообладание.

От години всеки в софтуерната промишленост приказва за " огромните масиви данни " (Big Data), за потребността нито един байт да не бъде изтърван, да бъде оценен и посредством него да вървим към светлото бъдеще. Ако има нещо в актуалния свят, което най-вече да наподобява на зараждаща се вяра, написа в книгата си " Homo deus " израелският историк Ювал Ноа Харари, това е точно боготворенето на масивите от данни. Много пари - доста лобисти
През предходната година Гугъл е похарчила повече пари за лобиране във Вашингтон от която и да било друга компания - над 18 млн. $. И то по най-различни тематики - от монополи, през данъчна промяна до онлайн реклама. Amazon е дала 13 млн. $, Фейсбук - 11 млн. $, а Apple - 7 млн. $. Общите им разноски за лобисти изместват досегашни " отличници " като телекомите, енергийния бранш и отбранителната промишленост.
Това бъдеще ненадейно не наподобява толкоз ярко, след шоковото " пробуждане ", че тези огромни масиви от данни в последна сметка са нашите данни. Те са всичко, което вършим – всеки " лайк ", всяко шерване, всяко позвъняване, всяка покупка (виж инфографиките за информацията, която събират фирмите от потребителите). Дори да сте дали единодушието си за събирането на тази информация (а вие сте го създали многократно), не сте наясно защо тъкмо.

Най-голямата обществена мрежа в света надалеч не е единствената, която събира данните ни. Същото вършат и Гугъл, Amazon, Microsoft, Apple, китайските онлайн колоси, всички телекоми по света и още несметен брой компании. Но Фейсбук, Гугъл и Amazon имат достъп до информация, който мнозина даже не могат да си показват. Фейсбук да вземем за пример има проследяващ програмен продукт в 35% от водещите 1 млн. най-посещавани уеб сайтове. При Гугъл този дял е потресаващите 85%. Това разрешава събирането на данни за вашето държание посредством всевъзможни разрешени от закона способи - посредством спомагателните си услуги като GPS платформи, датчици за отпечатъци и следенето на приятелите на потребителите.

Когато разполагаш с толкоз доста информация, неизбежно е някой някъде да я употребява за не толкоз светли цели - да вземем за пример с цел да манипулира избора на милиони хора. Компаниите, които трансформираха метода ни на живот, работа и връзка, би трябвало да отговорят за обществените и даже цивилен последици от дейностите си. Регулацията към този момент се зароди и оттук насетне единствено ще пораства. Това ще промени бизнеса с персоналните данни.

Не компании, а промишлености

През последните 15 години интернет прекатурна бизнес моделите не на компании, а на цели промишлености. Никой не се възползва по-добре от тази гражданска война от Фейсбук, Гугъл, Amazon и Apple. Четирите водещи компании (в композиция с Microsoft) владеят толкоз огромна част от всекидневието ни, че информацията ги е трансформирала в безспорни колоси, които мъчно могат да бъдат следени. Преподавателят от NYU Stern School of Business Скот Галоуей и създател на бестселъра " The Four: The Hidden DNA of Amazon, Apple, Фейсбук and Гугъл " дава може би най-точното изложение за мощта на огромните.

" През последното десетилетие огромната четворка са натрупали по-голяма икономическа стойност и въздействие от което и да било друго комерсиално дружество в историята ни. Общата им пазарна капитализация е към 2.8 трлн. $ (към април 2018 г.) - повече от Брутният вътрешен продукт на Франция и към 24% от целия показател S&P 500 Top 50. В онлайн търговията Amazon е по-голям от огромните ритейл колоси в Съединени американски щати Walmart, Costco, TJ Maxx, Target, Ross, Best Buy, Ulta, Kohl’s, Nordstrom, Macy’s, Bed Bath & Beyond, Saks/Lord & Taylor, Dillard’s, JCPenney и Sears дружно ", споделя специалистът. " Фейсбук и Гугъл пък се правят оценка на 1.3 трлн. $. Дори да слеете водещите пет рекламни организации в света - WPP, Omnicom, Publicis, IPG и Dentsu, с петте водещи медийни компании (Disney, Time Warner, 21st Century Fox, CBS и Viacom), ще са ви нужни петте водачи в връзките - АT&T, Verizon, Comcast, Charter и Dish, с цел да достигнете 90% от капитализацията им ", добавя експертът.

Властелините на информацията

Рекламният бранш е образец по какъв начин Фейсбук и Гугъл не просто навлязоха на пазара, а се трансфораха в самия пазар. Те откриха монопол при цифровата реклама. Причината е елементарна: вашите персонални данни им дават опция да са изумително положителни в таргетирането. От което пък са се възползвали несметен брой компании – от дребния и междинния бизнес до международни конгломерати.

Какво може да схванат за вас и от кое място го знаят

Увеличаване

Какво може да схванат за вас и от кое място го знаят

Преглед на оригинала Смаляване

Само в България Гугъл и Фейсбук държат към 60% от онлайн рекламата (средно две трети от цифровата реклама по света), като съгласно представители на бранша те оферират най-ефективните средства за постигане до клиентите. " Всяка от тези екосистеми дава нещо неповторимо - голям брой самотаргетирани хора и огромна периодичност на постигане и голям брой благоприятни условия за " грануларна " и поредна интеракция ", споделя за " Капитал " Георги Малчев, ръководещ сътрудник в организацията за интегриран цифров маркетинг Xplora. Според него без значение какво се промени със отбраната на персоналните данни и с опцията за таргетиране, потребителите ще продължат да употребяват платформи, които им носят стойност.

Друга сфера, която Фейсбук и Гугъл трансформираха изоснови, са медиите и изобщо разпространяването на наличие. Превръщайки се в най-силните канали на информация, те безусловно превзеха издатели и медийни групи и предложиха продукта им гратис, което мнозина от тях по този начин или другояче правеха. Социалната мрежа последователно се трансформира в най-голямата медийна платформа в света, без изобщо да основава наличие. Гугъл пък има най-голямата платформа за видео наличие - YouTube, също основано от други.

От своя страна Amazon промени и продължава да трансформира търговията на дребно. Освен че притисна огромните вериги, тя дава опция и на дребните търговци да продават през нейната Marketplace платформа, като този сегмент става все по-важна част от бизнеса на групата на Джеф Безос. Така те завземат все по-голяма част от ритейл стопанската система. Заради стотиците милиони консуматори по света и многочислените техни транзакции, персоналните данни последователно се трансфораха в основа на активността и на този колос. Amazon сега има повече информация за цени и придвижването им от която и да е верига, а както всеки ритейлър ще ви каже, това са най-скъпите вероятни данни в този бизнес.

В същото време в Китай и от ден на ден в Русия локалните властелини събират голяма местна база данни, която с изключение на затворена за непознати съперници, е и под наблюдението на управляващите.

[Reuters]
Неизбежната регулация

" Фейсбук и Гугъл прераснаха до все по-могъщи монополи. Така те станаха спънка на нововъведенията и сътвориха редица проблеми, за които едвам в този момент се разсънваме ", съобщи по време на икономическия конгрес в Давос през тази година филантропът и милионер Джордж Сорос. Според него статутът им на съвсем цялостни монополисти в разпространяването на информация ги прави нещо като комунални компании, които би трябвало да подлежат на същите регулации, на каквито подлагаме и доставчиците си на ток и вода.

След чуването на Марк Зукърбърг в американския Конгрес се роди и нов въпрос – на кого можем да се доверим да напише въпросните регулации. Въпросите към основателя на Фейсбук от страна на конгресмените демонстрираха, че огромна част от тях просто не схващат изцяло по какъв начин работи цифровата стопанска система. А в тази ситуация въпреки всичко става дума за хора, които пишат законите в Съединени американски щати – родината на съвсем всеки от международните интернет колоси. Европейската комисия е много по-напред. От другия месец влиза в действие нов правилник GDPR (виж втория текст), за който е значимо да се уточни, че не стопира събирането на данни от страна на интернет фирмите, а ги държи по-стриктно виновни какво тъкмо се случва с тези данни. Той обаче е първата сериозна крачка напред в концепцията за регулация на колосите.

Хелън Диксън, комисар за запазване на персоналните данни на Ирландия (където са европейските централи на някои от водещите софтуерни гиганти), ще е едно от " ченгетата ", които ще наблюдават дали фирмите няма да подхващат неправилни стъпки. " Част от бизнесмодела на тези компании се движи към монетизирането на персоналните данни на потребителите, което пък е предизвикателство към фундаментални права и свободи на същите тези хора. Създава се средство за следене на потребителите в интернет, което безспорно изисква регулация ", съобщи Диксън пред в. " Washington Post ".

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Тази регулация обаче първо би трябвало да разбере какво тъкмо ще следи. " Нужни са многочислени антитръстови следствия единствено да се разбере по какъв начин тези групи провеждат тези промишлености, по какъв начин употребяват данните, какво е ценообразуването им и така нататък След което би трябвало да се употребява комбинация от антитръстови ограничения, с цел да се блокира въздействието им на разнообразни пазари. Може да се наложи да отделиш търсачката от рекламната мрежа или от YouTube ", съобщи пред NPR софтуерният колумнист на New York Times Фарад Манджу.

Кой е притежател на данните ви

Дискусията не се изчерпва единствено до въпроса дали да бъдат разцепени огромните. Гугъл, Фейсбук и Amazon могат да бъдат разграничени на няколко съставни част и все пак да продължат да преобладават разнообразни промишлености. Основният въпрос е може ли да се чакат качествени, умни регулации от хора, които не схващат изцяло какво тъкмо контролират.

Прекалено нападателната регулация върху събирането на данни може да има мигновено отражение освен върху фирмите, които подлежат на надзор, а и върху всички, които употребяват техните платформи. Казано в резюме, в случай че се премине от едната прекаленост към другата, рискът е срив на основите на цялата интернет стопанска система, развила се през последните две десетилетия.

Макар ограниченията за регулации върху софтуерните колоси към момента да не са доста ясни, последните кавги демонстрират упованията на потребителите последователно да върнат контрола върху личната си информация и метода на потреблението й от фирмите. Фейсбук към този момент улесниха достъпа до данните в личната си платформа, където хората могат да получат ясна картина какво е събрала тя до момента за тях. И въпреки към момента да няма алтернатива тази информация да бъде изтрита напълно, тя може да се контролира. Гугъл ви дават опция да свалите всичко, което те знаят за вас, в комфортен файл. Към момента можете единствено да го разгледате, само че към момента сме едвам при започване на пътя.

Някои специалисти не изключват даже разновидността в бъдеще колосите да заплащат на потребителите за данните им. Кой знае, това може да става посредством децентрализирана технология като блокчейн. Тогава отново ще сме артикул. Но най-малко ще знаем какъв брой костваме.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР