Заплетена мрежа от автентични страници във Facebook всъщност се управлява

...
Заплетена мрежа от автентични страници във Facebook всъщност се управлява
Коментари Харесай

Котенца и "Баче Кики": Мрежата за пропаганда на ГЕРБ във Facebook

Заплетена мрежа от " достоверни " страници във Фейсбук в действителност се ръководи и финансира от ГЕРБ. Подходът е друг, само че наличието - сходно и ориентирано против " Продължаваме промяната ". През 2021 година се появява компанията " Лонгрийч ", която поема част от цифровата активност на ГЕРБ.
19 юни, 2021 година Фейсбук страницата " Да се съберем 100 хиляди фена на Слави Трифонов " качва негова фотография от концерт с изложение " Когато правиш всичко от сърце ". По-малко от месец по-късно, дни откакто партията на Трифонов печели изборите през юли, характерът на изявленията се обръща на 180 градуса и фотосите към този момент са ориентирани против Трифонов, Румен Радев, Кирил Петков и Асен Василев. На 16 август страницата трансформира името си на " Да се разделим със Слави Трифонов ". Малко по-късно - на " Да изхвърлим Слави Трифонов ". После на " Да изхвърлим Слави Трифонов и Кирил Петков ". После на " Да изхвърлим Кирил Петков ". После на " Да изхвърлим Кирил Петков от политиката ". Накрая, три дни след встъпването в служба на кабинета на Кирил Петков - на " Баче Кики ". И от страница намерено срещу ГЕРБ внезапно се трансформира в страница, отдадена на очернянето на " Продължаваме промяната " - и на прослава на Бойко Борисов.

Пътят от " Да съберем 100 хиляди фена на Слави Трифонов " до " Баче Кики " не е случайност. Той е елементарно разбираем. Страницата се появява два дни след изборите през април 2021 година и е част от мрежа от страници, които на пръв взор наподобяват като достоверно наличие от елементарни консуматори, само че в действителност се ръководят и финансират от хора в ГЕРБ.
Реклама
Тази тактика е подбудена от разочарованието на някои по-млади хора от ГЕРБ от старомодната акция на партията през април 2021 година От тогава насам тя е станала по-сложна, по-ефективна и по-целенасочена. Правят се нови страници, а в някои случаи и спомагателни новинарски уеб сайтове, всички с един фокус: отрицателна акция против " Продължаваме промяната " и в по-малка степен " Демократична България " и Българска социалистическа партия.

По същото време, през май 2021 година, е учредена и нова компания - " Лонгрийч ", която бързо подписва контракт с ГЕРБ за обслужване на партията в обществените мрежи. Съществуването на компанията не е загадка - тя е вписана към организациите, с които ГЕРБ работи още през юни същата година. Нейната активност обаче, съгласно партията и шефа на компанията, е договорна загадка. Знае се единствено, че " Лонгрийч " работи с една единствена партия и против месечен абонамент, поради което тя не участва в доклада на ГЕРБ пред Сметната палата.

" Капитал " беседва с четирима източници, поискали анонимност, някои от които са имали пряк допир с действието на мрежата и главните лица зад нея. Според информацията от всички тях, подкрепена в някои случаи и с преписка, мрежата се ръководи от кръг хора към Ванина Колева, някогашен PR на Красен Кралев, през днешния ден по-високо в партийната подчиненост. В диалог с " Капитал " тя отхвърли да знае даже за съществуването на " Лонгрийч " и пренасочи към партийната централа.

Някои от страниците, изключително по-старите, са относително елементарно проследими, тъй като качват идентично наличие. По-нови в същата отрицателна тема, само че със доста повече работа по тях, като " Хер Флик " да вземем за пример, са по-трудно доказуеми.
Реклама Харесвате ли котенца? А България? А ГЕРБ?
Мрежата от страници на ГЕРБ в някои случаи датира с години обратно, като доста от присъщите им черти са се задържали през това време. Подобно на случая с " Да се съберем 100 хиляди фена на Слави Трифонов ", има най-малко още два образеца на страници, които стартират с една тенденция и свършват с радикално друга. Така да вземем за пример през май 2019 година се появява страницата " Вън Марешки и Бареков от политиката ", която единствено след четири месеца става " Вън Волен и Марешки от политиката ". Година по-късно, в средата на митингите срещу Борисов, страницата става " Вън Мая Манолова от политиката ", с цел да стигне до надалеч по-красноречивото " Мая Манолова марш на село ", въпреки през днешния ден наличието да е ориентирано не към Манолова, а към Кирил Петков и Асен Василев.

Други видове страници минават от напълно безобидно и неполитическо наличие към последна партийна агитация в границите на дни. Така страницата " България " с 214 хиляди почитатели до юли 2020 година разгласява фотоси на кученца, котенца, бебета, български спортисти и лекари. На 13 юни, точно на рождения му ден, даже пуска фотография на тогавашния министър председател Бойко Борисов върху корицата на " Идиот " на Достоевски. Има и няколко одобрителни фотоси от първите дни на митинга. Малко по-късно страницата завива внезапно и в идващите две години всички, харесали " България ", поради котенцата или не, получават солидна доза ГЕРБ пропаганда.

Идентичен случай на наличие са и страниците " Спаси София от Джендърите " (първоначално " Спаси София от Борис Бонев " и основана преди локалните избори през 2019 г.) и " 7 Дни България " (две страници с еднообразно име; едната преди е била " 7 Дни Банско ", а другата - " 7 Дни Пловдив " ), които създават едно и също наличие, пуснато в еднакъв миг.

Особен случай е Фейсбук страницата " demokrat.bg ", която носи името на едноименния " новинарски " уебсайт, чието наличие е съвсем на 100% отдадено на " Продължаваме промяната ". В обществената мрежа страницата се хвали, че е " най-бързо развиващият се уебсайт в България " и има " 100 000 читатели на ден, два месеца след старта ни ", дружно със 78 хиляди почитатели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР