За две години сегашният Терминал 2 трябва да се преобрази

...
За две години сегашният Терминал 2 трябва да се преобрази
Коментари Харесай

Летище София: Under Construction от догодина

За две години сегашният Терминал 2 би трябвало да се преобрази - да се минава по-бързо, да има повече магазини и заведения за хранене, нов паркинг Инвестицията на концесионера ще е 70 млн. евро Третият терминал ще е обвързван със настоящия, а остарелият ще е за бизнес и ВИП полети
новият собственик на Летище София разгласи, че реконструкциите на Терминал 2 на стартират. Хесус Кабайеро, изпълнителен шеф на компанията концесионер " СОФ Кънект ", заяви пред публицисти, че финалната цел в този първи стадий е да се увеличи потенциалът на Терминал 2, тъй че полетите от Терминал 1 да бъдат трансферирани там, както и да има опция за още полети.

Накратко, през идващите 2023 - 2024 година летището ще се трансформира в строителна площадка. Но резултатът би трябвало да е повече улеснения за пасажерите.

От концесионера имат упоритости за разкриване на 100 нови дестинации по време на тяхното менажиране. Другата цел е Летище София да получи статут на 5-звездно районно летище, което значи да се усъвършенства прекарването на пасажера, като задачата е това да се случи до 2028 година Ще има и замяна на всички транспортни средства на летището с електрически.
Реклама
Хесус Кабайеро разгласи, че плануваните вложения за първите пет години ще бъдат увеличени с 30 млн. евро. Така в последна сметка се възвръщат в началото написаните вложения за първите 5 години от контракта. Според офертата те трябваше да са 70 млн. евро, само че в следствие договорът претърпя корекции, До момента средствата, за които има оповестени публични поръчки са 23 млн. лева

Фондът Meridiam има 99% от " СОФ Кънект ", а австрийската Strabag - 1%. Летищният оператор, с чийто опит беше извоювана концесионната процедура, е летище Мюнхен, само че то не взе участие като притежател в обединяването.
Фотограф: Надежда Чипева Началото на реконструкциите
До тук измененията бяха микроскопични - нови дивани на Терминал 2. От 1 март тази година на летището има нова почистваща компания - немската Sasse Aviation Services, която се занимава с хигиената на 12 летища в Европа, в това число и това в Мюнхен.

По-сериозните промени на Терминал 2 стартират с реорганизация на паркинга, като 20 компании са показали интерес към строителството, заяви Кабайеро. Реконструкцията би трябвало да стартира тази година, като паркингът ще бъде затворен краткотрайно, а през това време ще работят три външни.
Реклама
По пътя на пасажера, това което би трябвало да се случи, е да се удвои потенциала на check-in зоната, като ще има нова система за ръководство на багажите, както и система за самообслужване. Търгът за въпросната BHS система (Baggage Handling System) ще бъде разгласен през идващия месец.

Друг провокационен миг е удвояването на потенциала на security зоната, която сега е надвиснала тъкмо над ескалаторите и съставлява самобитен bottleneck. Удвояване на потенциала би трябвало да се случи и при пунктовете на гранична полиция.

След граничен надзор пасажерите би следвало да навлизат в duty free зоната. след интернационална тръжна процедура да поеме употребата на съществуващите търговски площи на общо 1433 кв.м, като ще сътвори два нови обекта на Терминал 2. Първият магазин ще бъде с повърхност 1800 кв.м, като пътуващите ще минават непосредствено през него, преди да стигнат до полетния си излаз. Другият магазин с повърхност 170 кв.м е предопределен за идващите пасажери. Той ще бъде duty-paid. Плановете са комерсиалните площи да действат от 2023 година

Създаването на така наречен food court с заведения за хранене, кафенета, тераса и зона за пушене би трябвало да стартира при започване на 2023 година, като сега има оферти от 7 компании, от които 3-4 били интернационалните. Бизнес салоните ще бъдат ситуирани на горното равнище с гледки.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Инфраструктура 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Свят 3 Коментари и разбори 1 Инфраструктура 2 Инфраструктура 3 Политика Реклама
Предвиждат се и три нови ръкава за отклоняване към самолетите. Не на последно място би трябвало да се случи и разделянето на потоците на заминаващи и идващи. По думите на Кабайеро плановете би трябвало да приключат в средата на 2024 година, в случай че и всички разрешителни се движат в период.
Фотограф: Надежда Чипева Останалите терминали
Според подписания с страната контракт концесионерът би трябвало да пусне в употреба новия Терминал 3 до края на десетата година от концесията. Това е така наречен фаза 2 или най-рано на петата година от концесията ще стартира подготовката на строителството на Терминал 3. Той ще бъде интегриран с Терминал 2.

Колкото до остарелия Терминал 1, проектите са той да бъде непокътнат, поради историческата му стойност и да обслужва бизнес авиация и VIP. Първоначалните планове бяха Терминал 1 да бъде опустошен, а на негово място ще се появи карго терминал.

В един по-широк проект очакванията на летищния оператор са и за привличане на нови вложения в зоната - за ремонтни действия и карго.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама 100 дестинации, 5 звезди и 0 излъчвания
Съществена задача пред концесионера, в случай че желае всички тези вложения да имат някакъв бизнес смисъл, е да се усили пътникопотока и въздушната съгласуваност на града. Според Хесус Кабайеро капацитетът на аерогарата е да се открият 100 нови дестинации, като това умозаключение е на база big data разбор, показващ какъв брой търсена е София като дестинация за посещаване. Увеличаването на свързаността може да се случва по няколко метода. Глобално - като концепцията е през огромните европейски хъбове от София да може да стига с едно прехвърляне до главните летища по света. Point to point - или развиването на директните полети на по-късни дистанции. И чрез туроператорите, предлагащи чартърни полети в другите сезони от годината.

По отношение на излъчванията задачата е те да спаднат с 28% до 2026 година Десет години по-късно да са на нула благодарение на обезщетително изкупуване в границите на 15%, а през 2050 година да са на нула без обезщетително изкупуване. Последната оригиналност е логото на летището.
Новото лого на летище София Фотограф: Надежда Чипева Свързани публикации Летен сезон по време на война 13 май 2022, 06:32 Gullivair търси нов аероплан за полетите си до Скопие, Тирана и Бургас 3 май 2022, 17:33 Пътниците на летище София са с 3.8 млн. по-малко спрямо 2019 година 30 януари 2022, 11:20 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР