Собственикът на "Карат - С" Миролюб Столарски вече не е

...
Коментари Харесай

Концесията на гара Пловдив дерайлира

Собственикът на "Карат - С " Миролюб Столарски към този момент не е удовлетворен от концесията на жп гара Пловдив. Освен ковид-19 като проблем се сочи и пробивът под гаровия комплекс, който прави държавната НКЖИ. Въпреки риска от преустановяване в концесията влиза нов съучастник - "Бигла III " на Красимир Шалев.
Транспортните концесии очевидно не са силата на това ръководство. След като летище София няма да излети по най-хубавият метод от страната, в този момент още един контракт за транспортен актив, подписан по времето на ГЕРБ, е напът да дерайлира. Става дума за концесията на жп гара Пловдив.

Тя стана известна с прецедента да бъде дадена на притежател на автобусна компания: Миролюб Столарски и неговата " Карат - С ". Срокът беше 35 години, а Столарски я пое по време на първото държавно управление на Борисов. Сега, при третото такова, пристигна информацията, че концесията е пред неуспех. Новината беше публикувана от Transportal, като беше доказана пред " Капитал " от Министерството на превоза от самия Столарски.

Като главен мотив за неуспеха се обрисува пробивът под жп гарата - план на притежателя на гарата Национална компания " Железопътна инфраструктура ", който се готви от няколко години. Сега неофициалните опасения в НКЖИ са, че в случай че се стигне до преустановяване на контракта и връщане на към 10 млн. лева на концесионера, това най-вероятно би било за сметка на държавното инфраструктурно сдружение.

Не е изключено обаче да се стигне просто до предоговаряне на условия, за което свидетелства и умереният звук на самия Столарски в изявленията му.

Интересна детайлност е, че в компанията концесионер през предходната година, и то след експлоадирането на, влиза нов съучастник - строителната " Бигла III " на Красимир Шалев. Странен ход за бизнес, който най-малко съгласно думите на главния участник го чака провал. Името на Шалев се завъртя в медиите като обвързван с Христо Ангелков - брачен партньор на някогашния министър на туризма Николина Ангелкова.
Капитал - брой 13 Вече не я желая
Договорът за концесия на културно-историческия монумент влезе в действие през март 2015 година Компанията " Карат-С " беше единствен претендент, като това беше едно от многото концесионни надпревари с един участник, проведени от ГЕРБ. Липсата на интерес беше разумна - бяха сложени условия за оборот от 90 млн. лева за три години, активи от 30 млн. лева, опит в транспорта на пасажери най-малко за три години, плюс строителна активност.

Основният участник с 95% в обединяването " Карат-С " (другите 5% бяха на строителната " Биад - С ", благосъстоятелност по това време на Светослав Глосов, преди да я трансферира на децата си) отговори на условията с помощта на поръчки, давани от Столична община. Компанията и до през днешния ден обслужва част от автобусните линии на софийския градски превоз. А въпросните контракти бяха подписани по време на ръководството на кмета Бойко Борисов и станаха мотив за редица кавги, компрометиращи аудиозаписи и оставки в общината.

Кандидатът пое ангажимент да влага най-малко 11.2 млн. лева в пловдивската жп гара, като от тях 9.8 млн. лева през първите 4 години. Това се е случило, като част от инвестицията е под формата на хотел до гарата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР