Рейтингът на S&P за България остава BBB със стабилна перспектива

...
Рейтингът на S&P за България остава BBB със стабилна перспектива
Коментари Харесай

S&P понижи очакванията си за растеж на българската икономика през 2023, но запази рейтинга

Рейтингът на S&P за България остава BBB със постоянна вероятност главно поради ниските равнища на дълг Прогнозата на интернационалната организация е през тази година страната да осъществя 3% растеж на Брутният вътрешен продукт, а следващата година той да се свие до 0.8% Влизането в еврозоната от 2024 година става все по-предизивикателно, само че в случай че се случи може да докара до повишаване на рейтинга и с повече от една стъпка
Рейтингът на България от S&P остава без смяна - BBB със постоянна вероятност. Това оповестиха от интернационалната организация след периодическия обзор на кредитоспособността на страната. Според обосновката зад решението в кратковременен проект България е изправена пред политическа неустойчивост и слаб напредък, които обаче се компенсират от ниска задлъжнялост и съотвено по-слаб напън за повишаване на лихвените разноски. " Според нас това оставя на България буфер за осъществяване на политики и я прави по-малко уязвима от внезапното повишаване на лихвите в световен проект ", пишат анализаторите на S&P.

Друга тяхна основна забележка е, че високата инфлация (прогнозно 15% тази и 9.8% идната година) както и неналичието на постоянно държавно управление слагат под въпрос дали страната ще успее да одобри еврото от 2024 година " Успешното влизане на страната в еврозоната ще отстрани остатъчния валутен риск за стопанската система, ще усъвършенства достъпа на страната до финансовите пазари и ще даде на локалните банки пряк достъп до ЕЦБ ", изясняват от S&P, съгласно които това събитие би могло да докара до покачване на рейтинга й с повече от една стъпка, т.е. в A-зоната.
Забавянето идва
Прогнозата на рейтинговата организация е, че България ще приключи 2022 година с 3% растеж на Брутният вътрешен продукт, което е над предварителните оценки след експлоадирането на войната в Украйна. В идващите месеци обаче се чака доста закъснение поради свиването на външното търсене за българския експорт, породено от аналогични процеси и в стопанските системи на основни сътрудници - за Германия S&P чака криза. Но също отрицателен принос ще има и свиването на вътрешното търсене поради високата инфлация. Затова и прогнозата за 2023 година се намалява до 0.8% растеж на Брутният вътрешен продукт, което кореспондира с настоящите упованията на множеството други институции, следящи България.
Реклама
До огромна степен по-оптимистично от плановете на служебния кабинет обаче S&P чакат бюджетните дефицити в идващите години да се свият и макар политическата неустойчивост идващото държавно управление да резервира фискалната дисциплинираност. Така в техните планове дългът остава покрай актуалните равнища - към 25-26%, а рзходите по обслужването му - под 2%. За съпоставяне, невнесеният проектобюджет на служебния финансов министър Росица Велкова се предвиждаше, че единствено в случай че се продължат към този момент поетите политики и задължения, дефицитът следващата година ще е 6.6% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който S&P чакат 3.1%. Освен това съгласно плановете на МФ ще има потребност от 16 милиарда лева нов дълг и в идващите години не следва изключително стесняване, като в края на 2025 година дългът на страната ще се удвои в номинално изражение по отношение на актуалното му равнище и ще надвиши 75 милиарда лева, или 38% от Брутният вътрешен продукт.
Цената на политиката
Доста от описаните от анализаторите опасности опират до фрагментирания политически пейзаж и неналичието на устойчиво ръководство. По тази линия има подозрения до каква степен България ще успее да извърши уговорките си с цел да получи средства по Плана за възобновяване и резистентност и изобщо да усъвършенства усвояването на пари от европейския бюджет. Страната остава един от най-големите бенефициенти на европейски средства и това е един от факторите, които биха и помогнали да избегне криза.

Реформи на пазара на труда, които да противодействат на отрицателните демографски процеси, също съгласно S&P наподобяват малко евентуални поради политическата конюнктура. И, несъмнено, неустойчивостта в ръководството може да забави и подготовката за участие в еврозоната, като въпреки всичко се акцентира дадения от Народното събрание мандат на служебния кабинет да форсира работата по приемането на еврото от 2024 година

За разлика от предходни рецесии този път банковият бранш не е посочен като заплаха, а е разказан като доходоносен, с висока ликвидност и финансова адекватност. За тази позитивна оценка способства продължаващият спад на необслужваните заеми до под 4% от всички, а също и несъществените експозиции към Русия и Украйна. Според прогнозите на S&P в идващите години кредитирането ще се забави до равнища към 5% годишен растеж.
Реклама Нагоре или надолу
Стабилната вероятност като цяло значи, че рейтинговата организация не планува в идната година повишаване или намаление на оценката си при развиване на базовия й сюжети. Все отново обаче изненади не са изключени изключително в сегашната несигурна конюнктура. От организацията акцентират като вероятни аргументи за събаряне на рейтинга доста намаление на икономическите вероятности пред България под актуалните упования. Това може да пристигна най-вече от външни фактори - по-силни вторични резултати от световното икономическо закъснение, утежняване на военната конюнктура и сигурността в района, дефицит на енергийни източници от Русия.

Възможностите за повишаване на рейтинга са свързани главно с влизането на еврозоната и по-добри от предстоящото индикатори от платежния баланс.
Свързани публикации Fitch: Рисковете България да одобри еврото след 2025 година се усилват 19 ноември 2022, 14:12 Годишният растеж на българската стопанска система се забавя до 3.2% 15 ноември 2022, 12:59 Европейска комисия чака 1.1% растеж на българската стопанска система и криза в еврозоната 14 ноември 2022, 06:30 Финансовият министър: Ще работим за приемане на еврото от 2024 година 4 ноември 2022, 06:15 Димитър Радев: Следващият прозорец за еврозоната може да е след 10 години 27 октомври 2022, 17:20 Българска народна банка чака застой на стопанската система и стесняване на инфлацията през 2023 година 17 октомври 2022, 06:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР