Групата започна строителството напредприятие застоманобетонни сглобяеми елементи в Пазарджик. Новият

...
Групата започна строителството напредприятие застоманобетонни сглобяеми елементи в Пазарджик. Новият
Коментари Харесай

Бетонният рекорд на ГБС: свой завод за три месеца

Групата стартира строителството напредприятие застоманобетонни сглобяеми детайли в Пазарджик. Новият цех ще е подготвен до октомври, инвестицията е 12 млн. лева Пазарът ще е главно нови индустриални предприятия, а предстоящият годишен оборот - 40 млн. лева
Когато стоманата е доста скъпа и дефицитна, и бетонът е положително решение. В този пазарен подтекст най-голямата строителна група в България - ГБС, стартира построяването на цех за стоманобетонни сглобяеми детайли в Пазарджик.

" Това ще бъде най-модерният цех за авансово напрегнати стоманобетонови структури в България ", съобщи пред " Капитал " Константин Златев - изпълнителен шеф на " ГБС Пловдив " и на новото сдружение " Главболгарстрой Прифаб ". За незапознатите със строителната терминология въпросните авансово напрегнати бетонни греди и плочи се употребяват да вземем за пример за сглобяеми елементи на мостове или халета, като с цел да устоят повече на опън, напрягането става в фабричен условия с железни кабели. Така напрегнати, детайлите са със сходни качества като по-скъпите железни структури.

Инвестицията е 12 млн. лева и е за закупуване на земя, създаване, съоръжение на завода. Строител на завода, предстоящо, е самото " ГБС Пловдив ". А особеното е, че фабриката не е за лични потребности, а за други компании.
Реклама
Заводът към този момент се строи на личен терен 50 декара, като индустриалните мощности ще бъдат ситуирани на близо 4 хиляди кв.м повърхност. Целта е да е подготвен до края на октомври и годишно да генерира оборот 40 млн. лева
Първо земята
През март и април новото сдружение на ГБС се е сдобило със земята. Според Имотния указател продавач в две покупко-продажби на терен за складова база (51 декара за 1.1 млн. лева.) и на ниви в с. Сарай (39 декара за съвсем 80 хиляди лева.) е пазарджишката компания " Р И Ф 2003 ". Тя е еднолична благосъстоятелност на италианеца Доменико Русси, който съгласно медийни изявления от 26 години живее в България, първо в София, след това в Пловдив, а най-после купува телеугоителния комплекс в село Черногорово, който трансформира в база за събиране на диворастящи плодове и гъби, и се открива покрай Пазарджик. През 2011 година е бил за малко и общински консултант от ГЕРБ в Пазарджик, колекционира български картини.

А Пазарджик е определен от ГБС, тъй като ще покрие деен за строителство район от към 150 км и е покрай автомагистрала. Цялостното произвеждане ще е концентрирано на едно място - където е базата, там е и бетоновъзелът, там е и рампата за реализация.
После заводът
Производственият потенциал на новия цех е 140 хиляди кв.м произведения за година.
Реклама
Технологичното съоръжение е на италианските концерни в сектора " Прогрес груп " и " Техноком ", които са най-големите производители на хидравлични форми. Две линии ще обслужват производството - една 800 т и една 650 тона. Ще бъдат построени три кофражни форми за основни греди. Също италиански е и бетоновият възел.
Сега градежът е на този стадий, а изцяло подготвен би трябвало да бъде през октомври. Тогава се чака да стартират и индустриалните действия
От вложителя изясняват, че са разнообразни от съперниците, тъй като ще оферират цялостен инженеринг - от проектирането, през осъществяването до монтажа и крайното осъществяване на обекта.

А на пазара в този момент работят осем сходни завода - два в София (единият на " Микс констръкшън " ) и по един в Самоков (също благосъстоятелност на ГБС), Стара Загора, Кюстендил, Пловдив, Плевен и Бургас. Всички те са построени преди доста време и могат да произведат повърхност 300 хиляди кв.м на година при пазар в страната за последните 12 месеца 530 хиляди От " Главболгарстрой Прифаб " пресмятат, че актуалната инвестиция ще може да поеме 140 хиляди кв.м, а в случай че има апетит - ще направи уголемение. Каквото очакване има поради растящото индустриално строителство. Предприятието може да изнася и за Сърбия и Македония.
Строителство на скорост
Дейностите по построяването на завода са към този момент факт - броени дни след приемането на разрешителното за градеж на терена към този момент има издигнати детайли, които са част от индустриалните халета на предприятието. По информация от вложителите налични са и всички нужни материали за цялостното довеждане докрай на обекта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР