Темата накратко Договорите на държавната "Автомагистрали" потвърждават как авансово са ...

Трите бомби, които ГЕРБ зарови в пътищата/>

Темата накратко Договорите на държавната "Автомагистрали" потвърждават как авансово са били раздавани стотици милиони левове на избрани компании. Много от тези средства трудно ще бъдат върнати и държавата може да се принуди да налива още пари към същите фирми. Вероятните резултати от този неформален пътен картел са години забавяне на строежа на "Хемус" и европейски санкции.
Когато малко преди изборите на редица места в страната започнаха да се активизират свлачища и срутища, а Бойко Борисов започна да ги обикаля с джипа си, интернет шегите избухнаха. Борисов, заявиха тогава зевзеците, е недоволен, че губи държавата и като си тръгва, ще си прибере и пътищата.

Истината, както винаги, се оказва по-изненадваща дори от измислицата. Месец след като правителството на Борисов слезе от власт, се разбира, че бившите управляващи са намерили начин едновременно да асфалтират своя модел в пътното строителство и да подсигурят, че избраните от тях компании ще продължат да получават пари дълго след това.

Новото ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството предостави най-накрая документи, крити дълго време от предишните управляващи, от които ясно се вижда как работи схемата "Автомагистрали", за която "Капитал" предупреди и разказа още преди две години. Екипът на Виолета Комитова е съставил доклад за един от големите договори, който "Автомагистрали" е получила от Агенция "Пътна инфраструктура" - този за укрепване на свлачища.

Сам по себе си договорът е скандален - от него няма нужда, "Автомагистрали" няма капацитет да го изпълни и е прехвърлила всичко на частни компании, без да има право на това, а година и половина по-късно напредъкът е минимален, но въпреки това над 180 млн. лв. са преминали в частните компании като аванси ().

Но по-шокиращо е това, което този договор, както и одитът на Сметната палата сигнализират - как точно е изграден моделът на възлагане в пътния сектор и защо ефектите от него ще останат задълго. Прегледът на документите и заключенията на експертите показаха, че управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ е заложило поне три сериозни бомби в любимите си пътища.
Капитал - брой 23
Първата подсигурява, че компаниите, които получават пари досега, ще продължат да получават такива в бъдеще. Втората е, че ако новите управляващи решат да променят това бързо и силово, рискуват да изгубят огромно количество вече раздадени пари, без да получат нищо насреща, и в допълнение да разклатят финансовия пазар. И третата бомба е свързана с надзора от Брюксел: в някакъв момент не би било изключено България да понесе санкции за неразрешена държавна помощ към определени строители.

Това минно поле ще бъде невъзможно за преминаване от служебно правителство и ще бъде сериозно предизвикателство пред следващ кабинет, ако, разбира се, той има желание да се занимава с него. Бомба 1 Който и да управлява от тук нататък пътищата, ще трябва да финансира компаниите, избрани от Борисов и кръга му.

Договорът от 2019 г. демонстрира модела на работа в "Автомагистрали". Държавната компания получава огромна сума от АПИ - в случая почти 570 млн. лв. за свлачища. След това непрозрачно подбира частни компании, на които да прехвърли част от дейностите и сключва договори с тях. По тези договори се плащат аванси - в някои случаи до 50% от предварително изчислената (незнайно как) стойност. Така, преди да са започнали работа, а в случая - много преди да свършат каквото и да е, няколко частни компании се озовават с огромни суми, платени от държавата. Един вид безлихвени кредити срещу обещание за бъдещо строителство.

Източник: capital.bg