Договорите на държавната "Автомагистрали" потвърждават как авансово са били раздавани

...
Коментари Харесай

Трите бомби, които ГЕРБ зарови в пътищата

Договорите на държавната "Автомагистрали " удостоверяват по какъв начин предплатено са били раздавани стотици милиони левове на определени компании. Много от тези средства мъчно ще бъдат върнати и страната може да се принуди да налива още пари към същите компании. Вероятните резултати от този неофициален пътен картел са години закъснение на градежа на "Хемус " и европейски наказания.
Когато малко преди изборите на редица места в страната започнаха да се засилват свлачища и срутища, а Бойко Борисов стартира да ги обикаля с джипа си, интернет шегите избухнаха. Борисов, обявиха тогава зевзеците, е неудовлетворен, че губи страната и като си потегля, ще си прибере и пътищата.

Истината, както постоянно, се оказва по-изненадваща даже от измислицата. Месец откакто държавното управление на Борисов слезе от власт, се схваща, че някогашните ръководещи са намерили метод по едно и също време да асфалтират своя модел в пътното строителство и да подсигурят, че определените от тях компании ще продължат да получават пари дълго по-късно.

Новото управление на Министерството на районното развиване и благоустройството даде най-сетне документи, крити дълго време от предходните ръководещи, от които ясно се вижда по какъв начин работи схемата " Автомагистрали ", за която " Капитал " предизвести и описа още преди две години. Екипът на Виолета Комитова е съставил отчет за един от огромните контракти, който " Автомагистрали " е получила от Агенция " Пътна инфраструктура " - този за подсилване на свлачища.

Сам по себе си договорът е абсурден - от него няма потребност, " Автомагистрали " няма потенциал да го извърши и е трансферирала всичко на частни компании, без да има право на това, а година и половина по-късно напредъкът е най-малък, само че все пак над 180 млн. лева са минали в частните компании като задатъци ().

Но по-шокиращо е това, което този контракт, както и одитът на Сметната палата алармират - по какъв начин тъкмо е построен моделът на възлагане в пътния бранш и за какво резултатите от него ще останат задълго. Прегледът на документите и заключенията на специалистите демонстрираха, че ръководството на Бойко Борисов и ГЕРБ е заложило най-малко три съществени бомби в обичаните си пътища.
Капитал - брой 23
Първата подсигурява, че фирмите, които получават пари до момента, ще продължат да получават такива в бъдеще. Втората е, че в случай че новите ръководещи решат да трансформират това бързо и силово, рискуват да изгубят голямо количество към този момент раздадени пари, без да получат нищо отсреща, и в допълнение да разклатят финансовия пазар. И третата бомба е обвързвана с надзора от Брюксел: в някакъв миг не би било изключено България да понесе наказания за неразрешена държавна помощ към избрани строители.

Това минно поле ще бъде невероятно за прекосяване от служебно държавно управление и ще бъде съществено предизвикателство пред идващ кабинет, в случай че, несъмнено, той има предпочитание да се занимава с него. Бомба 1 Който и да ръководи от тук нататък пътищата, ще би трябвало да финансира фирмите, определени от Борисов и кръга му.

Договорът от 2019 година показва модела на работа в " Автомагистрали ". Държавната компания получава голяма сума от АПИ - в тази ситуация съвсем 570 млн. лева за свлачища. След това непрозрачно сортира частни компании, на които да трансферира част от дейностите и подписва контракти с тях. По тези контракти се заплащат задатъци - в някои случаи до 50% от авансово изчислената (незнайно как) стойност. Така, преди да са почнали работа, а в тази ситуация - доста преди да свършат каквото и да е, няколко частни компании се озовават с големи суми, платени от страната. Един тип безлихвени заеми против заричане за бъдещо строителство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР