- Темата на следващите дни е у кого ще отиде

...
- Темата на следващите дни е у кого ще отиде
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: Добрите решения се намират при стабилно управление

- Темата на идващите дни е у кого ще отиде третият мандат. Има ли значение у кого ще отиде, в случай че той е изявил ясна позиция за сформиране на държавно управление?

- Огромно е смисъла при кого ще отиде третият мандат. Дипломацията и държавническият метод са основните думи и дейности, които могат да спомогнат за съставяне на кабинет. Убеден съм, че сформирането на държавно управление е по-добрият вид за страната, в сравнение с предварителни парламентарни избори през октомври.

- Защо изборите да са неприятен вид? Много социолози споделят " те са инструмент на демокрацията ", " ще се потърси отначало доверие " и така нататък?

- Малка е вероятността да има основна смяна в идващото Народно заседание. Самите социолози тук си опонират. Кое ще е по-различното в идващия парламент? Кое ще бъде това, което дава причина за съставяне на ново държавно управление? Хората доста ясно дават своето виждане и Народно събрание е огледален облик на това, което се случва отвън парламентарната зала. Трябва да се откри метод сред партиите, колкото те да са взаимно изключващите се, да се стигне до държавно управление, което фактически да изведе страната от тежката обстановка, в която се намира.

Стара Европа е в тежка обстановка. Има боен спор на 250 км от нашата граница, има инфлационни процеси. Днес излезе статистика на " Евростат ", която демонстрира, че България в региона на стопанската система е сега преди всичко в Европейски Съюз. Което демонстрира, че при обикновено ръководство, без значение от тежката обстановка, имаме доста по-голям експорт, в сравнение с е имало през последните 3 месеца на ръководството на ГЕРБ. 5,3 милиарда евро е бил тогава приходът в сметките на страната ни, в този момент е 7,3 милиарда евро. Ръст с 33% на стопанската система. Има и понижаване на дълга на страната. През 2009 година, когато Българска социалистическа партия сдава ръководството на ГЕРБ, сме имали 13,5% външен дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт. Когато се взе ръководството от ГЕРБ преди 6 месеца, задлъжнялостта към външните банки беше 26%, т.е. два пъти се е вдигнала. Само за последните 6 месеца тя падна с 2-3%, което приказва, че при устойчиво ръководство, колкото и да е тежка обстановката, страната съумява да преодолее тежкото положение.

Представете си, че в този момент пристигна длъжностен кабинет, след него още веднъж не се сформира кабинет и още веднъж избори - наблюдавахме го предходната година. Така можем даже да не успеем да усвоим средствата по Плана за възобновяване и резистентност, които до края на годината са съвсем 4 милиарда. Трябва да се трансформират над 20 закона. Кой ще го направи, в случай че не работи този парламент? Затова считам, че държавническото мислене е да се направи всичко допустимо в границите на допустимите взаимни отстъпки да има работещо държавно управление и парламент.

- Българска социалистическа партия и Демократична България демонстрират предпочитание да има ръководство, да може политическата обстановка да се закрепи. Ще бъдат ли преодолени несъгласията сред Има Такъв Народ и Политическа партия, които се оказаха препъникамъка при първия мандат?

- Затова е основно при кого ще отиде третият мандат. Едно е да отиде при Българска социалистическа партия, друго е, в случай че отиде при Има Такъв Народ. Много по-трудни, даже невъзможни, биха били договарянията сред Има Такъв Народ и Политическа партия. Докато, в случай че е в Българска социалистическа партия, нещата са към този момент доста по-различни. Кой да бъде министър ръководител, какъв да бъде кабинетът - това са въпроси за диалози и доста благоприятни условия, които ще се появят. Затова трябват разговор, дипломация и държавническо мислене.

- Виждаме изказвания от Има Такъв Народ, че биха преговаряли, че желаят да вземат участие в диалозите. С това нарастват ли възможностите за кабинет с третия мандат?

- Виждам, че има съществени шансове да се стигне до ръководство, само че отново всичко зависи от мъдростта на партиите. Още нещо, което бих дал като аргумент, че има потребност от кабинет - имаме проблем с газовите доставки. От Българска социалистическа партия се противопоставихме на това, което се случваше при кабинета " Петков ", по тази причина считаме, че би трябвало оптимално бързо да бъдат възобновени диалозите с " Газпром ". И това е едно от нашите условия, които станаха част от договарянията за управническата стратегия. Смятам, че това би трябвало да бъде база и за диалозите при третия мандат.

- Да уточним, и Политическа партия, и Демократична България са се съгласили за възобновяване на договарянията с " Газпром " при сформиране на управническата стратегия?

- Да, те се съгласиха. И това е записано в програмата, като това беше едно от нашите съществени изискания за възобновяване на тези договаряния. Тези нужни 3,5 милиарда кубика би трябвало да дойдат от някъде. Най-добрият и логически метод е да се възстановят тези диалози. Не би трябвало да изключваш никого, когато водиш договаряния за толкоз значим сегмент за стопанската система. Кой и по какъв начин ще ги води тези диалози, в случай че няма настоящо Народно заседание, в случай че няма постоянен кабинет? Затова се надявам, че разсъдъкът ще надделее.

Но това не значи, че Българска социалистическа партия се опасява от избори. Затова в този момент, във вторник, на " Позитано " 20 вършим събиране на всички регионални и градски ръководители на партията от цялата страна и на всички координатори, с цел да разясняваме идния събор на Бузлуджа и възможните предварителни избори. Тенденцията, която дават социологическите изследвания, е, че Българска социалистическа партия е единствената партия в ръководството, която е вдигнала своя рейтинг.

- Загуби ли Българска социалистическа партия своите идейни опори, участвайки в ръководство с толкоз разнообразни идейно партии?

- А по кое време е имало по-социална стратегия от 1989 година до момента? Няма. Над 30% от бюджета на страната - 22 милиарда лева, влязоха в общественото министерство. За 6 месеца пенсиите се подвигнаха с над 20%. Да, не е доста, само че кой различен го е правил през всички тези години? Безплатни детски градини и ясли - имало ли е такова нещо от 1989 година насам? Не. Прагът за обезпечаването - от 4500 лв. на 6000 лева за младите фамилии, което приказва, че при две деца ти спестяваш по 100 лв. на месец. С безплатните градини и ясли това прави близо 200 лв. на месец. Правил ли го е някой различен до момента? Ами стопанската система, която е сектор на Българска социалистическа партия - цитирах " Евростат ". Виждате какво става с безработицата - от 6,7% пада на 4,6%. Увеличаването на приходите от износа... Е, кое е изгубила Българска социалистическа партия като еднаквост през всички тези месеци, за които приказваме?

Ами Украйна и връзките с Русия? След 7 часа диспути Българска социалистическа партия не поддържа мощно " ястребова " декларация. Това, че не дадохме оръжия за Украйна - също. Призовавам тези леви хора, социалисти, да престанат да споделят, че България дава оръжие - няма такова нещо. Има частни компании. България изнася оръжие за над 60 страни. Оттам дали оръжието се изнася за трета,четвърта страна - няма по какъв начин да направляваме този развой. Но да се приказва, че ние изнасяме оръжие за Украйна, това в действителност минава границите на безобразията.

- Да ви запитвам за още една нечиста сделка - Българска социалистическа партия преглътна изгонването на съветските дипломати и сриването на връзките с Русия до най-ниската точка.

- Българска социалистическа партия направихме незабавно трибунка, тъй като не се одобри от ръководителя на Народно събрание да бъде гледано решение, с което да задължим Министерски съвет незабавно да преразгледа това решение на министър-председателя, тъй като то е било взето безусловно еднолично от господин Кирил Петков. Впоследствие казахме, че няма да подкрепим кабинет с Петков и това беше наше изрично условие точно поради дейностите със 70-те съветски дипломати.

Имало ли е или не шпионски скандал? Ако е имало - кои са българите, забъркани в него? Защо не са задържани? Ако тези руснаци са били шпиони, трябвало е да имат избрани информатори от българска страна, и то на високо равнище, които да им дадат оперативна информация, която да е забавна за съветската страна. Т.е. явно е, че няма такова нещо. Ако става въпрос за взаимност по Виенската спогодба, се работи по различен метод. Реагирахме по безпределно явен и безапелационен метод...

- Предстои Бузлуджа. Какво ще съставлява съборът тази година?

- Надявам се доста хора да дойдат на Бузлуджа. Такива са и поръчките. Дотук има към този момент над 300 рейса от всички области. Не приказваме за колите... Това приказва за доста съществено предпочитание от социалистите и симпатизантите да бъдат на празника на партията.

Съборът ще бъде на 30 юли, като на 29 юли ще има в Стара Загора младежка конференция по настоящите политически тематики. Надявам се Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия да продължи със същия възторг да работи. След което ще поднесем цветя и венци на Шипка - нещо, което постоянно сме правили.

На 30 юли от 11 часа стартира формалната част на връх Бузлуджа. От артистите ще бъде Миро от " Каризма ", което демонстрира един различен облик на Българска социалистическа партия и различен вид актьори, които също желаят да свържат своето име със социалистическата концепция. Ще бъдат и обичаните на Ламбо - " Виво Монтана ", които след политическата част ще поемат атракционната стратегия. Радвам се и виждам, че ще има голям напор от наши членове и симпатизанти, с които ще създадем страховит празник на партията.

Със съкращения
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР